Fietsvakantie Scandinavië 1993

Bergen-Sognefjord, Noorwegen

home

Sognefjord-Oslo-Göteborg >

  Eng >

Woensdag 4 augustus

Na een rustige nacht varen wordt om ca. 7 uur 's ochtends de olie- en havenstad Stavanger bereikt. Vanwege het zonnige en droge weer wordt de tocht naar Bergen (nog zeven uur varen) zowaar een cruise langs de prachtige fjordenkust van Zuid-Noorwegen.

Stavanger, Noorse kust, Bergen

Bergen is alleszins de moeite van het bezichtigen waard. Fraai zijn vooral de gekleurde houten huisjes van de "Bryggen". Minder fraai is de dichtsbijzijnde Bergenshallen camping. Deze is in een sombere buitenwijk van Bergen achter de sporthallen gelegen. Op een drassig graslandje tussen de tennisbanen staan veel koepeltentjes. De parkeerplaats voor de sporthal dient als kampeerplaats voor caravans en campers en de douches voor de sporters mogen door de kampeerders worden gebruikt.Zoals in Bergen mocht worden verwacht, begint het tegen de avond te regenen.....

Kerkje van Vikanes

Donderdag 5 augustus.

Zoals elke grote stad kost het enige zweetdruppels uit de stad te geraken. Zodra ik Bergen heb verlaten, is het opgehouden met regenen (toeval?).
Na het eerste veerpontje naar Haus dienen de eerste cols zich meteen aan. Deze 'hindernissen' worden echter moeiteloos genomen dankzij de grote aanloop van een week fietsen door Duitsland en Denemarken.

Wel een hindernis zijn de vele vaak onverlichte tunnels. Alleen met een zaklantaarn (op aanraden van de ervaren Noorwegen kenner Luddo) lukt het deze donkere, koude holen ongeschonden door te komen. Vooral de wat langere tunnels zijn door de uitlaatgassen een crime

Osterfjord

Om een uur of twee wordt na 65 km de tweede veerpont bij Tyssebotn bereikt. Helaas vaart deze pont echter minder frequent dan verwacht: de volgende (en tevens laatste) vertrekt over twee en een half uur.
Verder fietsen naar de volgende camping zou nog 80 km, een berg en een veerpont over het Sognefjord, betekenen, hetgeen een weinig aantrekkelijk alternatief is. Aan de overkant van het fjord is te Vikanes echter een kleine camping (20 Kr. ofwel slechts 5 gulden) met voldoende fourageer mogelijkheden (bijna bij iedere veerpont oversteekplaats is altijd wel een supermarkt, wat het -soms lange wachten enigszins veraangenaamd).

Sognefjord

Vrijdag 6 augustus.
Het is een warme en droge dag. De fietsroute gaat vanuit Vikanes via het Romarheimsdalen over het Stølsheimengebergte. De nieuwe tunnel nabij Hogsvaer is verboden voor fietsers. De oude route is 15 km langer en gaat over een smalle weg door een prachtig berglandschap.

Stølheimen, Matrefjord

Bij Oppedal wordt het Sognefjord per veerpont overgestoken. Na 114 km tref ik bij Sande een leeg kampeerterrein "bij de boer". Het drassige veldje wordt "bewaakt" door drie (ex) politiehonden. De douche bevindt zich gewoon in de boerderij.

Zaterdag 7 augustus.
De eerste serieuze col dient zich aan. De klim naar de Gaularfjell (748 m hoog) is echter van de westkant zeer geleidelijk. Vanaf de pas een prachtig panorama over de sneeuwvelden van de Skarvedalsbreen, een van de uitlopers van de Jostedalsbreen. Deze gletsjer is na de Vatnajökull (IJsland) de grootste van Europa.

De afdaling is spectaculair: met vele haarspeldbochten slingert de weg vervolgens omlaag richting fjord. Bij Dragsvik wordt wederom het Sognefjord overgestoken. Langs het de oever van dit fjord veel boomgaarden. Op een goede camping annex jeugdherberg te Hafslo wissel ik wat ervaringen uit met twee Duitsers, die ook per fiets vanuit Bergen zijn vertrokken.

Sognefjord

Zondag 8 augustus.

Vanuit Hafslo zonder bepakking naar de Nigardsbreen, een gletsjertong van de Jostedalsbreen. Helaas zijn 's ochtends de omliggende bergen deels in nevelen gehuld.
De gletsjertong blijkt een toeristische topattractie. Zowel te voet als met een bootje over het glestjermeer kan de tong bereikt worden. Ook is het mogelijk met een gids een gletsjertocht te maken.

De terugweg gaat voornamelijk omlaag (±30 km/uur). Gelukkig zijn de besneeuwde bergen rondom de Jostedalen nu wel zichtbaar. 's Avonds kan op de camping voor een luttel bedrag (40 Kr) van een uitgebreide maaltijd worden genoten.

Nigardsbreen gletsjer

vervolg Sognefjord-Oslo-Göteborg