Ligfietstocht door het zuidwesten van de Verenigde Staten

Flagstaff-LA

Index

next

Via Flagstaff terug naar Los Angeles

San Francisco mountains Flagstaff Pasadena Hollywood Hollywood

Zaterdag 22 mei, Grand Canyon-Flagstaff (137 km)

Al vroeg komen er heel wat weekendgangers ons tegemoet wanneer we het park uitrijden. Zodra we de open vlakte buiten het park bereiken hebben we te kampen met een forse tegenwind. Na Flintstone City slaan we linksaf richting de besneeuwde pieken van de San Francisco mountains, een aantal vulkanen van ruim 3500 meter. De wind is gelukkig gaan liggen en door de naaldbossen rijden we enigszins beschut. Na 2170 km vanaf LA bereiken we het eindpunt Flagstaff. Op het station van Flagstaff boeken we meteen de nachttrein naar Los Angeles. Op het perron ontmantelen we onze liggers zodat ze eenvoudig in de door Amtrak geleverde fietsdozen geschoven kunnen worden. Als we de bagage en fietsen hebben ingechecked gaan we in het gezellige centrum op zoek naar een eettent. Na het eten bellen we voor de zekerheid om onze komst aan te kondigen. Het bellen naar LA kost een vermogen en alle muntjes worden er doorheen gejaagd ($3,50 voor 3 minuten). Bellen van Nederland naar de Verenigde Staten is zelfs aanzienlijk goedkoper! 's Avonds om acht uur vertrekken we per trein terug naar LA.

Zondag 23 mei, downtown LA-San Marino (19 km)

Onder een grijs wolkendek rijdt de trein vroeg in de ochtend de voorsteden van LA binnen. Wat een contrast met de afgelopen drie weken, toen de zon vrijwel onafgebroken heeft geschenen met nauwelijks een wolkje aan de hemel! Nadat we onze tassen bij de bagagecarrousel hebben afgehaald, moeten we de fietsen nog afhalen in een loods. De fietsdozen blijken op hun kant (vertikaal) op een bagagekarretje te staan, maar om onduidelijke redenen mogen ze nog niet worden vrijgegeven. Na lang wachten en enig aandringen kunnen we de dozen eindelijk meekrijgen. Ik kan nog net voorkomen dat een nonchalante beambte met de dozen gaat smijten wanneer het karretje eindelijk wordt uitgeladen. De fietsen zijn gelukkig onbeschadigd uit de strijd gekomen en wanneer we ze weer in elkaar hebben gezet verlaten we rond een uur of negen het station. Wanneer we door de bad neigbourhoods downtown LA uitfietsen, worden we overal luid aangemoedigd, er wordt getoeterd en duimen worden opgestoken, wat een ontvangst! Als we de Huntington dreef opdraaien is het alsmaar rechtdoor totdat we in San Marino komen. Eenmaal in de wat sjiekere buurten reageert men nauwelijks meer op twee voorbijfietsende liggers.

Starnews

Famous!

Op weg naar Hollywood gebeurde echter het volgende: Een auto haalde ons in en een man sprong eruit en maakte een foto. We dachten schouderophalend 'dat is dan nummer 100 die een foto van ons maakt...'. Hij gebaarde echter om naar hem toe te komen. Het bleek een fotograaf te zijn van de in Pasadena wereldberoemde Pasadena Star-news. We vertelden kort over onze tocht en over ligfietsen in het algemeen. Afgelopen week stonden er uiteindelijk dan twee crazy Dutchmen op ligfietsen op pagina vier.