Ligfietstocht door het zuidwesten van de Verenigde Staten

Bryce canyon

Index

next

Bryce canyon - Cameron, Arizona

Route Zion - Cameron, Arizona

Zaterdag 15 mei, Panguitch-Bryce canyon (49 km)

Gelukkig voor mij staat er de volgende dag een korte en niet al te lastige etappe tot Bryce canyon op het program. Bryce canyon is in tegenstelling tot Zion geen echte canyon, maar een hoogvlakte die door erosie diep is ingesneden, waardoor talloze fraaie kloven en pilaar-vormige rotsen zijn ontstaan. Daar aangekomen, besluit ik op de camping te blijven, wat uit te rusten en bij de general store de was te doen, zodat Luddo in de namiddag nog een wandeling kan maken langs de fraaie rotspilaren.

Zodra de zon is ondergegaan, koelt het op een hoogte van bijna 3000 meter snel af en zoek ik bibberend al gauw de tent op.

Bryce canyon Bryce canyon Bryce canyon Red canyon

Zondag 16 mei, Bryce canyon-Hatch (81 km)

Die nacht blijkt het 5 graden te hebben gevroren en het duurt vrij lang voordat het de volgende ochtend een beetje aangenaam aanvoelt om te fietsen. We besluiten de geplande route naar Escalante en Capitol Reef gezien de resterende tijd en mijn verkoudheid maar te laten zitten. Na een stukje de weg door het park zuidwaarts te hebben gevolgd, keren we bij het uitzichtspunt over een Natural bridge weer om en dalen via Red canyon af. In Hatch boeken we een motelkamer en eten een smakelijke en goedkope Mexicaanse maaltijd bij Escobar.

Maandag 17 mei, Hatch-Kanab (121 km)

De overnachting in een echt bed heeft me goed gedaan. We besluiten het rustig aan te doen en fietsen wederom over highway 89, maar nu zuidwaarts naar Kanab. Na Long Valley junction gaat het voornamelijk bergaf tot aan Mt. Carmel Junction. De omweg via de Coral Pink sand dunes lijkt op de kaart aantrekkelijk, maar de weg stijgt nu voortdurend en er lijkt geen einde aan te komen. Na een stukje naar de roze duinen te hebben gewandeld dalen we af naar het fraai gelegen Kanab, waar we op een RV park midden in het dorp kamperen.

Coral Pink sand dunes Grand Staircase Escalante Vermillion cliffs Vermillion cliffs Glen canyon dam, Lake powell Antelope pass

Dinsdag 18 mei, Kanab-Page (130 km)

De bibliotheek in Kanab beschikt over een groot aantal pc's met gratis toegang tot het internet. Na het e-mailen verlaten we Kanab en trekken door het fraaie park van Grand Staircase Escalante National Monument over highway 89 richting Page. Het verlaten landschap met de lage struikjes en de rode rotsen van de Vermillion cliffs heeft wel wat van de Australische outback. Na Big water verlaten we Utah en trekken Arizona in. Na een kort bezoekje aan de machtige Glen canyon dam in Lake Powell klimmen we moeizaam naar Page, dat op een plateau boven het stuwmeer is gelegen. Hier kamperen we op een sfeerloos RV park.

Woensdag 19 mei, Page-Cameron (142 km)

Voor de klim naar de bijna 2000 m hoge Antelope Pass moeten 500 hoogtemeters worden overwonnen. Omdat dit hoogteverschil over een afstand van 40 km is uitgesmeerd gaat het zeer geleidelijk, echter de voortdurend aanwezige (tegen)wind maakt het niet eenvoudig. Vlak na de pas boort de weg zich in een nauwe kloof door de Echo cliffs en genieten we van een fraai panorama op het dal van de Colorado rivier.

Na een snelle en korte afdaling gaat het verder vals plat omhoog en door de sterke tegenwind vorderen we maar langzaam. We bevinden ons nu in de Painted desert. Deze woestijn is een reservaat van de Navajo Indianen en overal langs de weg zien we de armoedige barakken waar deze indianen leven. Langs de weg staan vele stalletjes waar ze kleedjes, aardewerk, spiegeltjes en kralen aan de toeristen proberen te slijten. Moe gestreden door de constante zijwind en geteisterd door zandstormen bereiken we tegen de avond Cameron. Het plaatsje blijkt in feite alleen te bestaan uit een duur motel en RV park, waar geen voorzieningen zijn voor tentkampeerders. Bij de receptie worden we doorverwezen naar 1 mijl verder gelegen kruising, waar een pompstation, supermarkt en camping is gelegen. De camping blijkt niet meer dan een parkeerplaats voor RV's achter het tankstation. Het stenige terreintje is door de aanwezige generatoren van de supermarkt verre van prettig, maar er is nauwelijks een alternatief. We kunnen er in ieder geval douchen, er is water en een picknicktafel en we staan enigszins beschut tegen de harde wind.

vervolg: Grand Canyon >>