Ligfietstocht door het zuidwesten van de Verenigde Staten

Death valley

Index

next

Van Panamint springs naar Death valley, CaliforniŰ

Route Lone Pine - Furnace Creek, Death Valley national park

Vrijdag 7 mei, Lone Pine - Panamint Springs (92 km)

Voordat we Lone Pine verlaten wordt de plaatselijke bibliotheek bezocht om een uurtje te internetten en e-mail te verzenden. Na een lunchstop in het gehucht Keeler aan de zoutvlakte van Owens Lake klimt highway 190 geleidelijk maar gestaag naar de Panamint pas (1585 m) door de woeste bergen van de Inyo mountains. Na een zeer fraaie afdaling bereiken we de oase van Panamint Springs in Death Valley National Park. De verder uitstekende camping heeft helaas geen drinkwater, dat we moeten aanschaffen in het tegenoverliggende hotel. Luddo moet door zouttekort en de verrichte inspanningen van de vorige dag tol betalen en zijgt uitgeput neer op de picknick tafel.

Panamint valley Townes Pass Stove Pipe wells Death Valley Death Valley

Zaterdag 8 mei, Panamint Springs-Furnace creek (112 km)

Om de hitte vˇˇr te zijn vertrekken we even na zevenen richting Townes pas. In 21 km moet een hoogteverschil van ruim 1100 meter worden overwonnen met enkele lastige passages met stijgingspercentages van 10-13%. Al gauw na het vertrek vanuit Panamint Springs komen we wielrenners tegen die bezig zijn met de Death Valley to Mt. Whitney Road Race. Deze koers is al om 6 uur van start gegaan in Stovepipe wells, aan de andere kant van de bergpas gelegen. Gedurende de beklimming komen we het hele peloton tegen. Het klimmen gaat me redelijk goed af en na ruim 2 uur (een gemiddelde van 10 km/u) bereik ik als eerste de ruim 1500 m hoge pas.

Niet veel later dan wij komt de laatste deelnemer, een 60+er, boven. Zijn achterstand op de koplopers bedraagt dus ruim 2 uur! Bovendien wacht hem ook nog eens de Panamint pass die we gisteren al hadden afgelegd, en als toetje de volgende dag de Whitney Portal road. Voor ons rest alleen nog een fraaie afdaling tot het op zeeniveau (!) gelegen Stovepipe Wells. We bevinden ons nu echt in de Vallei des doods en het is er met ca 37 graden knap warm. Na Stovepipe wells gaat het constant op en af en moet ik de inspanningen op de Townes pas bekopen met een enorme inzinking; uitgeput door de hitte bereik ik uitgedroogd de camping van Furnace creek. Tegen zonsondergang zijn de kleuren in de vallei op hun mooist en maken we nog een tochtje richting Artist drive. Door de vroeg invallende duisternis hebben we helaas te weinig tijd om deze 'loop' te befietsen.

 

vervolg: Death Valley-Zion >>