Eclips '99

Index

home

Route

 

Fietstocht door de Ardennen

Doel: de spectaculaire totale zonsondergang in het noorden van Frankrijk te aanschouwen.

Maandag 9 augustus, Maastricht-Pt.Sart (119 km)

Per trein naar Maastricht. De dag begint met regen, maar zodra ik de Belgische grens passeer klaart het op en wordt het zonnig en warm. In het fraaie beboste dal van de Lienne kom ik zowaar nog een heuse Optima Lynxx tegen. Deze beestjes zijn zeer zeldzaam op de Belgische wegen. Het dier is met zijn berijder van Luxemburg op de terugweg naar Groningen. Zijn baas vindt het klimmen met de ligfiets maar tegenvallen.

Dinsdag 10 augustus, Pt.Sart-Neufchateau (80 km)

De volgende dag begint met erg veel regen, zodat ik de fietstassen en tent eindelijk goed kan uittesten. Met regenhoezen en plastic puinzakken blijft de bagage mooi droog en ook de tent laat geen druppel water binnen. Op weg naar Houffalize klaart het op, zelfs het zonnetje breekt door! Onderweg nog een praatje gemaakt met een Canadees op trektocht door Europa met z'n BOB karretje & Kannietdale.

Woensdag 11 augustus, Neufchateau-Vresse (122 km)

Dé dag van de eclips is het zwaar bewolkt weer, wat niet veel goeds belooft. Op weg naar de Belgisch Franse grens is het rond Florenville een drukte van belang. Kennelijk gaat iedereen naar het Fête d'Eclips want eenmaal over de Franse grens is er geen kip meer op de weg.
De zon is inmiddels door een dik wolkendek gebroken en overal langs de kant van de weg en zittend in een korenveld groepjes mensen die met de bekende brilletjes naar het spectakel tussen maan en zon aan het staren zijn. Door de bewolking kan je soms met het blote oog het verschijnsel gewoon waarnemen. In het Maasdal op weg naar Sedan schuiven er -op het moment suprême, rond half één- helaas dikke wolken voor de totaal verduisterde zon. :-(
Het wordt desalniettemin een spectaculair verschijnsel. Alsof plotseling het licht wordt uitgedraaid, is het midden op de dag opeens nacht! Nadat iemand na 2 minuten het lichtknopje weer heeft gevonden gaat iedereen zijnsweegs en wordt het erg druk op de weg. Op de kleine weggetjes heb ik echter geen last van de drukte en via Bouillon en het fraaie dal van de Semois vond ik een ongezellige kampeerplek tussen de caravans op een drukke camping te Vresse.

Donderdag 13 augustus Vresse-Bomal (124 km)

De dag begint goed. Over een fraaie weg vol haarspeldbochten klim ik het dal van de Semois uit op weg naar Petit-Fays. Via fraaie lokale weggetjes rond Daverdisse trek ik verder noordwaarts. Na La Roche volgt een lange klim en daal ik vervolgens af door het dal van de Aisne tot Bomal. Op de camping kampeer ik toevallig naast een stel fietsende stadgenoten.

Vrijdag 12 augustus Bomal-Maastricht (113 km)

Met een grote boog fietst ik om Luik op weg naar Maastricht en wordt nog even belaagd door 2 honden. Eentje ziet me al van ver aankomen: ik rijd heuvelop en heb geen schijn van kans er hard langs te fietsen. Op gevaar van eigen leven wordt de hond bijna (maar helaas niet) platgereden door het drukke verkeer als hij de weg oversteekt om me te grazen te nemen. :-(

Na Remouchamps en Jalhay gaat het voornamelijk bergaf en kan ik langs de Barrage de Gileppe de maximum snelheid nog wat opvoeren. Door het hobbelige asfalt gaat het helaas niet harder dan zo'n 73 km/u. Het fraaie dal van de Berwinne leent zich ook om lekker omlaag te driften, met een gangetje van 50 laat ik moeiteloos een wielrenner achter me die me in een klimmetje nog had ingehaald.