[Terug] [Verder]


Deel 1: Vancouver, BC - Prince Rupert

Vancouver-Victoria, British Columbia, Canada

Di 18/6 Schiphol­Vancouver airport-Richmond Canada 3000 18­06­96 d 8:35 a 18­06­96 12pm; stops in Kevlavik, Iceland; Calgary. Richmond RV park (CAN$15) vlakbij vliegveld.
Wo 19/6 Richmond Sightseeing Vancouver: Granville Island, Chinatown, Gastown,N Vancouver (Seabus); Lions Gate bridge, Stanley Park, Robson street, Expo building.
Do 20/6 Richmond Bibliotheek Richmond (E-mail!). Bus naar downtown (outdoorshops W.Broadway) Skytrain/seabus naar NVancouver, kabelbaan+stoeltjeslift naar Grouse Mountain (fantastisch **** uitzicht). Tenslotte weer internetten in boekhandel....
Date: Thu, 20 Jun 1996 09:59:44
From: Minko 
To: all
Subject: Greetings from Vancouver (Part 1/2)

Richmond public library, donderdag 20/6/96:

Hallo allemaal,
Het is nu even na negenen 's ochtends.
Ik ben van de camping even naar de bieb in Richmond gewandeld,
om te kijken of ze internet access hadden. En jawel hoor, 3 terminals
om te surfen!! :­)

Ik werk nu op 'n Apple met Netscape
mail. Helaas kan ik zelf niet in m'n brievenbus kijken, maar
in ieder geval kan ik jullie wel op de hoogte houden van mijn
ervaringen. 

Maandag 17/6
Vroeg op, want om 8.30 vertrekt het vliegtuig naar Canada. Het inchecken ging probleemloos, de doos en fiets werden geaccepteerd en vielen gelukkig buiten de bagagelimiet van 20 kg. Tussenlanding na 2,5 uur op Kevlavik, IJsland voor 'n tankstop. Even de benen strekken, leuk om weer 'ns op IJslandse bodem te hebben gestaan. Het is er bewolkt en 10C. Prachtig uitzicht op de IJslandse kust met z'n gletsjers! Hierna volgt een lange zit naar Calgary. Het vliegtuig van Canada 3000 is een Boeing 757, smaller dan een 747, ik zit naast het gangpad, wat wel prettig is. De service is iets minder dan bij KLM, maar wel vriendelijk. Ze hanteren wel erg strenge veiligheidsmaatregelen, alles wordt dubbel gecheckt. Onderweg oa zicht op de ijsmassa's van Groenland, Baffin Island, erg fraai. Minder fraai weer is het wanneer we de landing inzetten op Calgary, zo'n zes uur later. Half acht Nederlandse tijd. Bewolkt, regen... :( Ik ben bevreesd voor wat me in Vancouver te wachten staat. De Rockies zijn totaal bedekt door een dik wolkendek, helaas.

Twee uur later landen we even na 12 (21 uur NL tijd) in Vancouver. Het weer is er een stuk beter! Half bewolkt, 16C. Zonder problemen kom ik door de douane. Tijdens het wachten op de bagage valt me opeens een tv scherm op. Yes! Nederland-Engeland Live op TV! De vreugde wordt al een stuk minder bij het zien van de stand (4-0 staat Engeland voor!). Terechte afstraffing voor de wantoestanden rond Davids cs! Helaas, vlak voor tijd scoort Kluivert en gaan ze met de grootste mazzel over naar de volgende ronde.

Enfin, intussen is m'n bagage er en komen de fietsen eraan. Maar liefst 4 bovenop elkaar gestapeld, schande! Mijn fiets ligt gelukkig niet helemaal onderop, maar de fietsen van twee andere Nederlanders (Ruud en Moniek uit Utrecht) zijn (slechts verpakt in plastic) geplet. Gelukkig valt hun schade mee, slechts een kapot spatbord en achterlicht. Dankzij m'n zwaar gepolsterde doos mankeert er aan mijn fiets gelukkig niets! De doos wil ik dus bewaren, dat lijkt me duidelijk. Op de luchthaven opslaan kost veel geld, dus dan maar achterop de fiets naar de camping. Na wat zoeken kom ik uiteindelijk bij Richmond RV park, vlakbij de luchthaven. De doos wordt veilig achter slot en grendel bewaard tot september, prachtig!

Ook de rest van de camping is meer dan OK, behalve dan het vliegtuiglawaai, dat tot diep in de avond voortduurt. Na m'n tent opgezet te hebben (het is dan rond 3 uur in de middag) verken ik de omgeving van Richmond, een voorstad van Vancouver. In de gigantische shopping mall waan ik me eerder in het Verre oosten dan in Canada, zoveel Aziaten hier! De omgeving doet verder vertrouwd aan, just like the USA... Ik ga eerst op zoek naar spiritus voor m'n brander. Na heel wat winkels te hebben afgestruind eindelijk een flesje methyl alcohol gevonden in een grote doe-het-zelf zaak (tussen de verfartikelen). Na een patatje van Mac terug naar de camping, toch wel vermoeid na zo'n lange reis. Om zeven uur naar bed, maar door het vliegtuiglawaai kan ik moeilijk in slaap komen.

Date: Thu, 20 Jun 1996 10:40:15 +0000
Subject: Greetings from Vancouver! (2/2)

Hi again!
Nog steeds zit ik hier te klooien
met die Apple. Mail versturen lukt niet zo goed. Dan maar in
de config. file wat instellingen wijzigen in de hoop dat het nu
wel lukt. Anyway, hier volgt een verslag van de tweede dag. Veel
leesplezier!
Minko

Woensdag 19/6:
Vroeg op, gelukkig geen last van jetlag. Inmiddels hebben Ruud en Monique hun tent naast de mijne opgeslagen. 's Ochtends even gebabbeld. Het toeval wil dat ze op weg gaan naar Calgary, via Jasper en Banff. Ik zal ze wellicht later nog tegenkomen! We besluiten gezamenlijk naar downtown af te zakken, en halen eerst een dagkaart voor de bus. Erg handig, want geldig over de gehele stad, bussen, ferry naar N. Vancouver en metro. En dat voor slechts $4,50. Daarna nog even naar de CAA (Canadese ANWB) om gratis kaarten te halen (Ruud heeft toevallig z'n ANWB pasje meegenomen, altijd handig).

Het weer is nog een stuk beter dan de vorige dag: zonnig en droog, onbewolkt en rond de 20 C. Er staat een frisse zeebries. Het is nog een lange rit naar downtown. Eerst een bezoek aan Granville Island, vervolgens per bus naar Chinatown. Na wat rondslenteren raad ik aan eens dimsum te proberen. We gaan de eerste de beste tent binnen, hardstikke druk vol Chinezen. Dan moet dat wel goed zijn, en dat was het ook!

Hierna bezoeken we gastown, het oude gedeelte van de stad, 'n on-Amerikaans gezellige winkelpromenade. Opvallend is dat de stad er erg schoon uitziet vergeleken met San Francisco of LA. Nauwelijks zwervers of straatvuil. Het verkeer is druk, maar de Canadezen rijden er rustig en geven voetgangers beleefd voorrang.

Na Gastown nemen we de pont naar Noord Vancouver. Werkelijk schitterend gelegen aan de voet van een besneeuwde bergketen. Ook het zicht op de skyline van downtown vanaf de andere over is adembenemend mooi. Inderdaad, dat Vancouver de mooiste stad van Noord-Amerika is kan ik helemaal beamen.

We besluiten nu de bus door N. Vancouver terug te nemen naar Stanley park, over de Lion Gate bridge. Een fraaie rit door de beboste villawijken volgt. In Stanley Park stappen we uit en wandelen een flink blokje om, langs fraaie totempalen en oude loofbomen. Inmiddels is het alweer etenstijd als we via Robson street terug in het centrum zijn. We halen wat fast food bij de Japanner, om het vervolgens op te eten aan de kade, met fraai uitzicht op de haven, de bergen en N.Vancouver, tegen een ondergaande zon. Kortom, een perfecte afsluiting van de 1e dag! Hierna gaan we weer per bus terug naar de vliegveldcamping. Ruud en Monique willen de volgende ochtend vroeg op pad, naar Vancouver Island. Ze nemen eerst de shuttle bus vanaf het winkelcentrum, want er ligt een tunnel op de weg naar de veerhaven Tsawassen, die verboden is voor fietsers. Ik geef hun nog mijn mailbox nummer, want ik ga de volgende dag met dezelfde veerpont en benieuwd naar hun ervaringen! Ook voor het geval dat we elkaar later rond Jasper of Banff nog tegenkomen is dat wel een erg handig communicatiemiddel!

Donderdag 20/6:
Wederom prachtig zonnig weer! Na R en M uitgezwaaid hebbend, 's ochtends mijn voice mailbox maar eens gecheckt. Ja hoor 4 berichten! Hierna m'n rugzak gepakt en richting winkelcentrum gelopen om een busticket te kopen en wederom richting downtown af te zakken. Eventjes bij de bieb langs, misschien hebben ze wel internet access? Een uur later zit ik er nog, twee mailtjes te typen aan het thuisfront. Nu maar hopen dat dit aankomt. Mijn email checken lukt van geen kant, maar het verzenden mogelijk wel?? Misschien dat ik in downtown wel een internet cafe tegenkom waar ik wel mail kan checken?

Ik pak om 10.45 de bus naar de stad. Er staat nog veel op het programma (slaapmatje kopen, Email checken? Cappilano Suspension bridge, Grouse mountain kabelbaan....

Date: Fri, 21 Jun 1996 03:23:06 +0200 (MET DST)
From: Minko 
To: all 
Subject: vancouver, part 3

Hi everyone,
Het is nu donderdag 18:21, ik heb een boekhandel gevonden waar
een computer staat, waarmee ik ook mijn mail kan checken. Vandaag
met de kabelbaan naar Grouse Mnt. gegaan, fantastisch uitzicht! Ik heb
ook een thermarest matje aangeschaft, zodat ik hopelijk lekker kan slapen.
Morgen begint het echte werk dus, Tot mails!
Minko
Vr 21/6 Vancouver-Tsawwassen-Swartz bay (ferry), Butchart gardens, Victoria (64 km) stadsbus (met fietsenrek!) naar Ladner, per fiets naar ferryterminal, ferry naar Vancouver
Island.Highway 17a, Butchart Gardens (erg toeristisch), Victoria. Renouf Hostel/B&B (privekamer voor $27)
Za 22/6 Victoria (rondrit ca 45 km) Downtown (duur internetcafe), scenic Marine drive, Parliament buildings,
Thunderbird park, University of Victoria (e­mail, WWW)
Date: Sat, 22 Jun 1996 9:58:18
From: Minko 
To: all
Subject: Re: vancouver, part 3

Hallo!
Jawel, ik zit nu in Victoria en heb weer toegang tot het net weten te vinden.
Ik verblijf momenteel in een hostel, veel reizigers waaronder ook enkele
andere fietsers. Gisteren een prachtige boottocht met de ferry gehad. Daarna
van Swartzbay tot Victoria over een heuvelachtig, bebost traject gefietst.
Butchart gardens bezocht, gisteravond in downtown rondgekeken, een prachtige
stad, erg Brits aandoende sfeer. Vandaag blijf ik nog even in de hostel. wasje
doen, beetje relaxen, beetje fietsen etc. Morgen naar de US. Ik moet nu weer
afsluiten, want dit cafe rekent aardig veel voor het
internetten (8,50 per uur). Tot mails dan maar weer! 
Minko

Date: Sat, 22 Jun 1996 13:58:20
From: Minko 
To: all

Victoria University, Zaterdag 13h.
Vanochtend deed ik vergeefse pogingen om vanaf de openbare bieb te 
emailen, maar toen vond ik een (duur) internetcafe in de stad (nog steeds
Victoria dus). Ik moest me beperken tot het hoogst noodzakelijke, want 50c per
minuut is schandalig veel geld ;-) 
Goed, toen ben ik maar weer de stad ingegaan, een erg mooi en gezellig
winkelcentrum. Thunderbirdpark, met allerlei totempalen. Verder heb ik 
gekeken wanneer morgen de boot naar Port Angeles vertrekt (10.30).
Toen weer de fiets gepakt en een ritje langs de kust gemaakt, jammer dat 
het nu weer wat bewolkt is, want gisteren had ik nog een prachtig uitzicht
op de besneeuwde pieken van Olympic National Park aan de overkant van
de baai! Tijdens deze tocht kwam ik zojuist toevallig langs de universiteit.
Misschien dat ik bij de bieb kan internetten,
want ik geloof dat Nederland zojuist van Frankrijk heeft gespeeld....
En jawel hoor! Er staan hier een groot aantal terminals ter beschikking,
waarmee gratis het World wide Web kan worden afgestruind. Meteen
teletekst opgevraagd. Shit. Nl heeft dus op een haar na de halve
finale niet gehaald. Nou ja, ze hebben het ook niet verdiend
dacht ik zo.
 
>Volgens jouw schema ben je vandaag
> onderweg naar Victoria via de Butchart gardens. 

Ik had vanochtend niet zoveel
zin om al te lang verslag te doen. Nu heb ik ruiiiiiimm de tijd
om eens rustig alles in te typen. Vrijdagochtend begon de tocht
dus per bus vanaf het Richmond winkelcentrum. Voorop de bus hing
een haak waaraan twee fietsen bevestigd konden worden. De busrit
was noodzakelijk, want de tunnel waardoorheen ik moest op weg
naar de veerhaven Tsawassen, was verboden voor fietsers. De vorige
avond hadden Ruud en Monique nog gebeld dat hun bustocht zonder
 problemen gelukt was. Na de tunnel weer op de fiets gestapt om
nog ca. 10 km door een vlak Hollands aandoend landschap naar
de veerboot te fietsen. Net te laat, de boot ging net weg en
de volgende ging pas twee uur later vanwege oponthoud. De overtocht
Lekker zonnebadend op het bovendek, radio aan,
uitzicht op de schitterende beboste Gulf rotseilandjes, ik geloof
dat ik dat al gemaild heb. Toen naar Butchart gardens, waar ik
na ongeveer een uurtje de hele tuin wel had gezien. Toen door
naar Victoria, op zoek naar een hostel. De kampeerterreinen zijn
ver buiten de stad. De eerste hostel leek me erg primitief, weinig privacy.
Op de 2e hadden ze alleen nog een private room over, de rest was vol,
voor maar $27. Het is me uitstekend bevallen, veel andere trekkers, 
oa twee fietsers die zojuist hun tocht hadden volbracht. 
Uitgebreid ontbijt vanochtend, bij de prijs inbegrepen. 
De hostel ligt in een rustige wijk even buiten het centrum (5 min per fiets).
De fiets kan in de schuur. Kortom, perfekte hostel. 

Nou dit was het voor deze keer wel weer. 
Ik ga weer terug naar de hostel, mijn wasje doen en
dan in de stad ergens eten of zelf mijn potje koken in de keuken
van de hostel. Morgen de boot naar port Angeles en als het weer
 wat meezit, sla ik mijn tent daar op en begin aan de klim naar
Hurricane Ridge. Zo niet dan sla ik deze etappe over en rijd
vervolgens direkt door richting oosten, we zien wel!

Groetjes en tot mails of bellens!!

Minko (die nog even een tijdje
door kan surfen op het internet, het is hier heerlijk toeven
op de universiteit en lekker rustig!) 

On Sat, 22 Jun 1996, Luddo wrote:

Subject: Re: NL­FRANKRIJK
0­0: FRANKRIJK VERDER NA STRAFSCHOPPEN 

> Hoi, Nederland ligt er uit!

Ja ja dat wist ik een half uur geleden al! grappig hoor, ik was nog
mijn email aan het beantwoorden en toen kwam je mailtje binnen, 
bedankt, ik lees het zo wel door!

> Na een boeiende/spannende
wedstrijd waarin geen doelpunten zijn gevallen wordt het lot
met strafschoppen beslist. Frankrijk schiet alle ballen perfect
in het doel. Bij NL mist Seedorf als enige een strafschop, door
een slap schuivertje. Ik hoop dat je binnen een redelijke termijn
je mailbox leegt, want anders is dit mosterd na de maaltijd en
"oud" nieuws.

bijna wel dus. in elk geval bedankt.
Wil je de mail faxen naar pa en ma?

> En hoe gaat het in Canada?
Via de touring lijst zie ik dat het in Alaska stikt van de fietsers!

Ik heb er al vier gezien met bepakking.
Ook erg veel locals die hier fietsen, veel fietsenrekken in de
stad enz. Doei, Minko 

[Verder]