Fietsvakantie Scandinavië 1993

Duitsland-Denemarken

home

Noorwegen>

  Eng >

Zaterdag 24 juli

Dit jaar vat ik het plan op om per fiets Scandinavië te verkennen. Helaas zijn de fietsbussen naar Denemarken dan al lang volgeboekt. Ik besluit om de heenreis per fiets te wagen. Vanwege de slechte weervoorspellingen wordt de eerste etappe Amersfoort-Diphoorn per auto afgelegd. Met uitzondering van wat hogere bomen is er na al die jaren niet veel veranderd in Dip. Een proefrondje in de omgeving van Emmen (± 25 km) bewijst dat het materiaal in uitstekende staat verkeert. Het weer is die dag redelijk goed in vergelijking met de daar voorafgaande dagen.

Zondag 25 juli

De tweede verplaatsing gaat wederom per auto. Via Nieuweschans en Leer (Duitsland) word ik door pa en ma afgezet in het dorpje Wiefelstede, waar we een uitgebreide lunch bij de plaatselijke Griek gebruiken. Nadat de ergste regenbuien zijn overgetrokken, stap ik 's middags om ca. 15 u. op de fiets. De eerste kilometers gaan door een op de Gelderse Vallei gelijkend vlak polderlandschap. Na het afschudden van een Duitse herder (en verderop per ongeluk ook mijn regenbroek) steek ik met een veerpontje de Weser over. Het landschap wordt wat glooïender, à la Twente of Drenthe. Akkers wisselen zich af met bossages. Regelmatig schuilend in bushokjes bereik ik na 97 km tegen de avond de camping in Bederkesa, waar ik, zowaar droog, de tent op kan zetten. Op de camping ontmoet ik twee Belgen, die twee weken lang zijn natgeregend in Denemarken en nu ietwat teleurgesteld op de terugweg zijn naar huis.

Schloss BreitenburgMaandag 26 juli

Een noodzakelijk bezoek aan de plaatselijke fietsenwinkel, want ik ben mijn regenbroek onderweg verloren. De route gaat verder over verkeersarme weggetjes langs fraaie beboste stuwwallen richting de Elbe, die per veerpont wordt overgestoken. Na een kort bezoekje aan het fraaie stadje Glückstadt, besluit ik op zoek te gaan naar één van de vele kastelen van de familie von Rantzau's, volgens genealogisch speurwerk verre familie (van mijn betovergrootmoeder Elizabeth von Ranzow). Het slot bevindt zich in Breitenburg, een klein plaatsje in de buurt van Itzehoe. Route 1

Aan het plaatselijke dialect is te merken dat Sleeswijk-Holstein in een nog niet zo heel grijs verleden tot Denemarken heeft behoort. Rond Itzehoe betrekt het weer en vallen er regelmatig buien. Na 133 km overnacht ik in het hotel 'zur Hochbrücke' in Grünenthal, vlakbij een hoge brug over het Nord-Ostsee kanaal.

Dinsdag 27 juli

De route gaat verder naar richting noordoosten. Afgezien van de buien hebben de depressies ook een voordeel: ik heb wind mee. Het landschap wordt na Tellingstedt wat weidser, rechte wegen door een vlak veenlandschap. Rond Schleswig via de "Ochsenweg" door een heuvelachtig landschap met veel bos. Na 111 km overnacht ik op de camping van Jarplund.

haervejenWoensdag 28 juli

Na een "Kaffee und Kuchen" stop in Flensburg bereik ik via de buitenwijken en de Autobahn met douane Denemarken. Na in eerste instantie over een drukke verkeersweg (geen fietspaden!) gereden te hebben, kom ik uiteindelijk op de "Haervejen" ofwel "Oksevej". Dit was eens een stelsel van zeer oude handelswegen uit het Vikingtijdperk. Langs de vaak onverharde en verkeersarme weggetjes is nu een prima bewegwijzerde fietsroute van de Deens-Duitse grens naar Viborg uitgezet. Rødekro, een plaatsje met een -inderdaad een rode- Kro (=herberg), heeft een postkantoor voor de noodzakelijke Deense kronen. In Jels (111 km) sla ik m'n tent op.

Donderdag 29 juli

De Haervejen gaat nu over grindweggetjes door een sterk glooïend landschap. Onderweg veel fietsende Deense gezinnen, te herkennen aan de kleurige fietstassen en de (vaak door pa getrokken) bagagekarretjes.

Nabij Baekke bezoek ik de Klebaek Høje, twee grafheuvels uit de bronstijd (3000 jaar geleden) met resten van een Vikinggraf in de vorm van een schip. Twintig kilometer verderop in het Randbøldal vier grafheuvels met een prachtig uitzicht over het fraaie heuvelachtige landschap.

Klebaek Høje, Deens landschap

Bij Vrads verlaat ik de Haervejen en kom op het "Natursti" van Horsens naar Silkeborg, eens een spoorlijntje, nu fietspad over een prachtig tracé. Vanaf het verhoogde talud laat de omgeving zich als in een film voorbijtrekken. Ik kampeer in de beboste omgeving van Silkeborg, het hoogste en meest geaccidenteerde gedeelte van Jutland (en Denemarken).

"Natursti" van Horsens naar Silkeborg

Vrijdag 30 juli.

In Silkeborg tijd om wat ansichtkaarten te versturen. Even voorbij de stad wordt de Haervej route weer opgepikt. Onderweg weer veel grafheuvels. Na een afdaling over een erbarmelijk slecht modderpaadje klimt de route naar Dollerup Bakker, een door gletsjers uitgesleten landschap.

In de stad Viborg eindigt de Haervejen. Na een blik op de kaart en de schema's van de veerboten naar Noorwegen besluit ik noordwestwaarts te gaan. Zondag a.s. vertrekt van Hanstholm een boot naar het Noorse Bergen. Ik kampeer na 82 km op een op een heuvel gelegen camping, met schitterend uitzicht over het gelijknamige fjord.

Zaterdag 31 juli.

Route 2 (Viborg-Hanstholm) voert na Skive wederom over een oud spoorwegtalud. Een vlak landschap met korenvelden, boerderijen en windturbines trekt aan me voorbij. Via een imposante brug steek ik de Limfjord over naar het eiland Mors.

fietspad over oud spoorwegtalud

Moler afzettingen op de Hanklit

Aan de noordzijde van dit eiland maak ik een uitstapje naar de Hanklit, een klifkust met fraai geplooide Moler-afzettingen, waar naar het schijnt veel fossielen gevonden worden. Route 2 vervolgend, kom ik op het volgende eiland, Thy. Helaas zijn de op de Cykelferiekort aangegeven kampeerplekjes in de "plantages" niet te vinden. Na 147 km zoek ik een van de campings in het badplaatsje Klitmoller op.

Zondag 1 augustus

In Hanstholm blijkt de boot van 15.30 naar Bergen volgeboekt. Aangezien de volgende boot pas dinsdagavond vertrekt, betekent dit dat nog twee en een halve dag in Denemarken rondgekeken kan worden. Route 1, een fietsroute langs de Deense kust, lijkt me een aardig vervolg.
Even buiten Hanstholm verandert de fietsroute echter in een voetpad. Met een gemiddelde van 5 km/u kom ik door een verlaten duinlandschap weer op de met bordjes aangegeven route. Vanaf de Skarreklit aardige vergezichten op de azuurblauwe kust en het golvende binnenland. In een verlaten duinlandschap tref ik een camping in een "plantage".

Uitzicht vanaf de Bulbjerg (r)

Alborg

Ålborg

Maandag 2 augustus

Route 1 gaat verder naar Hirthals, ik zak af over een voormalig spoorlijntje richting Ålborg. De boven deze industriestad hangende smogwolk is al van grote afstand te zien. Het centrum is echter wel aardig. Na bezichtiging van het centrum verder westwaarts door een vlak polderlandschap met veel windturbines. De camping voorbij het aardige stadje Nibe wordt doorsneden door een voormalig spoorlijntje, nu een fietspad.

Dinsdag 3 augustus

Vandaag opnieuw richting Hanstholm. Het traject Nibe - Logstør gaat over de fraaie heidevelden van het Himmerland. Daarna volgt een saai, vlak en winderig polderlandschap over deels drukke verkeerswegen. Het laatste stuk opnieuw fietsroute 1 door de bosplantages, deze keer in omgekeerde richting. Ruim op tijd arriveer ik in Hanstholm, waar om 23.30 u. de veerboot naar Noorwegen vertrekt

Himmerland

Himmerland

vervolg Bergen-Sognefjord, Noorwegen