Fietsvakantie Toscane, SardiniŽ en Corsica

SardiniŽ

home

Vervolg: Corsica >

 
Zaterdag 6 juni 

Route: Arbatax - Tortoli - Bari Sardo - Lanusei - Villagrande - Arbatax (100 km) 

Al vroeg (6.30) arriveert de boot in Arbatax. De zeer ruige kust is erg indrukwekkend, zeker in vergelijking met het lieflijke Toscane. Het vrij kleine, toeristisch ogende plaatsje is nog in diepe rust als ik op zoek ga naar een geschikte camping. Uiteindelijk kies ik de aan het strand gelegen camping 'Sos Flores', waar men nog volop bezig is met de voorbereidingen voor het seizoen. Na tent en bagage achter te hebben gelaten op de camping maak ik een schitterende rondrit door het ruige binnenland. Een zeer afwisselende rit langs dorre, met cactussen begroeide tafelbergen, wat hogerop fris groene alpenweiden met naaldbossen en tenslotte weer de ruige rotskust met fraaie vergezichten over de Middelandse Zee. 

Veerpont nadert de ruige oostkust van SardiniŽ

Kust te Arbatax

Zondag 7 juni 

Route: Arbatax-Tortoli-Baunei-Orosei-Sos Alinos (108 km) 

Na de bevoorrading in Tortoli gaat het bergop naar Baunei. Door het schitterende landschap van het Sopramonte kalkgebergte (de Sardijnse 'Dolomieten') klim ik naar de Genna Silana pas (1017 m). Onderweg ontmoet ik veel overstekend wild en slecht ťťnmaal een andere fietser met bepakking. Via een lange afdaling naar Dogali en Orosei bereik ik na 108 km het vakantiedorpje Sos Alinos (Cala Liberetto), waar een aantal campings zijn gelegen.

Het Sopramonte gebergte

Sopramonte

Maandag 8 juni 

Sos Alinos-Orgosolo 

Aangetrokken door het ruige binnenland probeer ik vandaag een 'doorsteek' dwars door SardiniŽ te maken. Doel is Fonni (1000 m), eventueel een nabij gelegen berghut (1570 m) waar mogelijk vrij gekampeerd kan worden (de campings in SardiniŽ zijn vrijwel uitsluitend aan de kust te vinden). Door de tegenwind en het continu stijgende wegdek blijkt dit wat al te optimistisch. In de bergen boven het voormalige(?*) rovers bolwerk Orgosolo bleek in het bos een picknickplaats te liggen, voorzien van kraantjes met drinkwater. Een perfekte kampeerplek! 

*) Later lees ik in de krant dat in deze bosrijke omgeving veel ontvoerders zich schuilhouden..

wild kamperen

Wild kamperen

Lago Di Gusana

Dinsdag 9 juni 

Orgosolo-San Teodoro 176 km 

Een dag later bereik ik uiteindelijk toch Fonni, het hoogstgelegen stadje van SardiniŽ. Het landschap is verrassend groen, maar veel minder ruig dan de streek rond Arbatax. Via het stadje Gavoi, zwaar bewapende Carabinieri en enkele stuwmeren, verlaat ik de bergen weer en daal pijlsnel af naar Ottana. Hier in het hart van Sardinie, is in een laagvlakte een industriegebied (met kerncentrale) gelegen. Deze dorre en droge laagvlakte doet bij dit warme weer aan als een Afrikaanse steppe. Via een soort 'snelweg' waar vrijwel geen auto's rijden besluit ik, gejaagd door een flinke rugwind, weer richting het noorden te rijden. Onderweg weer veel overstekend wild en vriendelijke Sarden, die spontaan aan de vermoeid (?) ogende fietser een lift in hun drie-wieler aanbieden! Via een lastige klim naar Bķdduso en vele binnenweggetjes na 176 (!) lange kilometers terug bij de oostkust, waar een drukke camping in San Teodoro wacht. 

Overstekend wild

Overstekend wild

Dorre binnenland

Het dorre binnenland

Woensdag 10 juni 

San Teodoro-Bonifacio (Fr.) 

De kustweg naar Olbia gaat langs het voormalige koninkrijkje Isola Tavolara, een rotseilandje. Na Olbia barst het onweer los en vallen er geregeld buien. Meerdere malen schuilend bereik ik uiteindelijk S. Teresa di Galura, waar drie maal per dag een veerpontje naar de overkant (Bonifacio op Corsica) vaart. Na 100 km en veel buien ligt de (laatste Italiaanse) camping gelukkig niet zo ver van het toeristische stadje.

Isola Tavolara

Vervolg in deel 3: Corsica >