Fietsvakantie Toscane, SardiniŰ en Corsica

Corsica

home

 

 
Donderdag 11 juni 

Voor 18.000 Lire (ongeveer f 30) koop in de haven van San Teresa di Gallura een enkeltje (andata) naar Bonifacio, Corsica. Het "gebergte in zee" is voor een groot gedeelte in nevelen gehuld. De nadering van Bonifacio per veerboot is indrukwekkend: dit plaatsje is op een kalkplateau, 100m hoog boven de kust gelegen. Sommige huisjes staan op de rand van de sterk overhangende rotsen. 
Bonifacio is erg toeristisch, maar best wel de moeite van het bekijken waard. Ik kan me weer redelijk verstaanbaar maken, want men spreekt Frans. Opvallend ten opzichte van SardiniŰ zijn de vele boulangeries, en, sinds Toscane, weer opvallend veel fietsers, zowel met als zonder bepakking. Dit alles voelt  zeer vertrouwd aan, ik voel me bijna thuis. Ook de camping is erg druk. Na de uitgebreide sight-seeing 's middags naar Porto-Vecchio gefietst en weer terug (80 km).

Bonifacio

Vrijdag 12 juni 

Na Porto-Vecchio doemt de eerste serieuze Corsicaanse col op: de klim door het f˘ret de l'Ospedale naar Zonza. Helaas is het nogal bewolkt, waardoor rotsen van de Aiguilles de Bavella niet te zien zijn. 

De route van Zonza gaat vervolgens over een zeer smal weggetje naar de zeer gelijkmatige Col de la Vaccia. Op bijna 1200 m hoogte waait het flink en is het zeer fris. In de afdaling veel overstekend wild (varkentjes, koeien), eikebossen, rotsen, watervalletjes. Na 126 enerverende kilometers beland ik  in het bergdorpje Zicavo. Voor 50 FF overnacht ik in een lege Gite d'Etappe, voorzien van toute confort

Zaterdag 13 juni 

Route: Zicavo - Col de Verde (1289) - Ghisoni - Col de Sorba (1311) - Vivario - Corte (85 km). 

Wederom een bergetappe, met twee cols van de eerste categorie. Op weg naar Corte ontmoet ik twee Duitsers, die eveneens van Zicavo naar Corte gaan. Corte is een interessant vestingstadje, vanouds het bolwerk van het Corsicaanse verzet. De camping is fraai gelegen in een olijfboomgaard (alivetu).

Zondag 14 juni 

Om alle drukte vˇˇr te blijven vertrek ik in alle vroegte naar de Gorges de la Restonica. Een korte zeer zware klim naar een schitterend hooggebergte landschap met besneeuwde pieken. Het laatste stukje naar het bergmeertje Lac de Melo kan slechts te voet worden afgelegd. De laatste passages kunnen slechts klimmend en kruipend over de rotsen worden afgelegd! Gelukkig is dit stukje met staaldraden en kettingen gezekerd. Na een bezoek aan het dal van de Restonica bezoek ik de woeste kloof van de Scala di Santa Regina. Het kloofdal maakt een dorre, weliswaar ruige, maar minder fraaie indruk dan het berglandschap van de Restonica.

Scala di Santa Regina

Col de Sorba

Corte

Gorges de la Restonica

Lac de Melo

Maandag 15 juni 

Route; Corte - Ponte Leccia - la Castagniccia - Folleli - Defile de Lancone - St. Florent (127 km) 

Na de lange klim naar de Col de Prato veranderd het dorre berglandschap ineens in een zee van kastanjewouden, met overal kleine dorpjes. Na de zinderende hitte is het vanwege de vele bomen aangenaam koel. Vanaf het plaatsje Folleli wordt het echter opnieuw warm en heet, vooral het stukje vierbaans snelweg naar Bastia, op weg naar St. Florent is een crime.

Dinsdag 16 juni 

Rondje Cap Corse (149 km) 

Het toeristische stadje St. Florent is een aardige uitvalsbasis voor een rondje om Cap Corse. Dit schiereiland wordt ook wel Corsica in het klein genoemd. Na de beeldmenhir van Patrimonio begint de klim naar een van de fraaiste cols van Corsica, de Teghime (548 m). Via Bastia gaat het rondje 'tegen de klok in' richting de kaap, langs vele Genuese wachttorens, vervolgens weer langs de woestere westkust terug naar St. Florent via de fraaie plaatsjes Centuri-Port en Nonza.

Cap Corse

Woensdag 17 juni 

St. Florent - Calvi (95 km) 

Na een stuk door de "woestijn" van het Desert des Agriates is er ineens een wegomlegging. Op de kustweg naar L'Ile Rousse is men inderdaad bezig stukken rots met bulldozers weg te halen om de weg te verbreden. Een fietser kan hier met de nodige moeite gelukkig nog nŔt passeren. Door de fraaie Balagnestreek bereik ik het zeer toeristische Calvi met (alweer) een fraaie citadel. 

Dorp in Balagne   

Desert des Agriates

Donderdag 18 juni 

Calvi - Porto (94 km) 

Onderweg naar Galeria kom ik de twee Duitsers weer tegen: zij op weg naar Bastia, ik naar Ajaccio. De kustweg is erg fraai, vooral van Calvi naar Galeria en het stuk naar Porto. Helaas denken de autoriteiten daar net zo over, want men is druk bezig met herstelwerkzaamheden aan het wegdek. Wat uiteindelijk de eerste (en enige) lekke band van de vakantie opleverde. 

Porto bezit een fraaie Genuese wachttoren, die uitkijkt over een prachtige baai. Vanwege de vele malariamuskieten in het verleden en het geaccidenteerde terrein stelt het dorp Porto in historisch opzicht erg weinig voor. Een aaneengesloten keten van hotels, restaurants en souvenirwinkels.

PortoGorges de Spelunca

Kustweg - Porto - Gorges de Spelunca

Vrijdag 19 juni

Route: Porto - Ota - Gorges de Spelunca - Evisa - col de Sevi (1101 m) - Sagone - Cargese - les Calanches - Porto (102 km). 

De gorges de Spelunca kan je het best te voet verkennen. De klim naar Evisa is een van de mooiste routes van heel Corsica. Bovenop de col de Sevi, iets voorbij Evisa, aast een hongerig varken op de etenswaren in de fietstassen. De terugweg naar Porto gaat via het van oorsprong Griekse stadje Cargese naar de grillig gevormde rotsen van les Calanches, ˇˇk een van de hoogtepunten van Corsica. Fietsend langs de fraai gevormde tafoni-rotsen waan je je ergens in een canyon in het wilde westen... 

OtaWild Zwijn

 

Zaterdag 20 juni 

De rit naar Ajaccio gaat vanuit Porto wederom via de Calanches. Na Cargese en Sagone volgt de onverwacht lastige kuitenbijter Col de San Bastiano. Na een 8 km lange klim bereik ik eindelijk de col. Ongetwijfeld heeft hier een teleurgestelde collega fietser er nog 'ns 1000 m bij opgeteld, want op het bord staat een 1 voor de 410 meter...

Col de San Bastiano

Les Calanches

Zondag 21 juni 

De boot naar het vasteland vertrekt zoals verwacht pas de volgende dag. Nog een dag extra om het rondje Corsica (bijna) te voltooien. Doel is Sartene, de stad van de vendetta, de meest Corsicaanse stad van het eiland. Via zeer smalle bergweggetjes langs het prehistorisch interessante Filitosa, helaas zeer druk vol toeristische kermistoestanden. Op de camping van Sartene tref ik sinds Calvi weer 'ns echte warme douches. 's Avonds ben ik getuige van een boeiende processie die in het dorp wordt gehouden. 

Maandag 22 juni 

Terug naar Ajaccio, deze keer langs de fraaie kust. Vlak is het echter nergens: constant steile klimmetjes die gelukkig 'op de macht' kunnen worden genomen. De laatste van de ruim 1200 kilometers op Corsica gaan over de drukke vierbaans snelweg naar Ajaccio. In deze geboortestad van Napoleon Bonaparte vertrekt negen uur 's avonds de nachtboot (genaamd Napoleon) naar Nice. Via de talrijk aanwezige tv's is Nederland tegen Denemarken te zien. Voor het Nederlands elftal was de overwinning op de Duitsers kennelijk al genoeg, ze onderschatten de Denen en verliezen... 

Nice

Dinsdag 23 juni 

De Napoleon komt om zeven uur 's ochtends aan in Nice. Nog voor de ochtendspits op gang begint te komen, ben ik al lang de drukke stad ontvlucht. Om 'af te kicken' fiets ik naar de schitterende gorges de la Vesubie. Fietsend door de smalle kloof langs de honderden meters hoge rotswanden wordt ik nog belaagd door rotszwaluwen die fel hun nesten verdedigen. Via Vence en de Gorges du Loup bereik ik na 126 km in de namiddag de camping in Antibes, waar de fietsbus zal vertrekken. Maar liefst zes Giant Expeditions (plus twee Koga's) staan in slagorde gereed om weer huiswaarts vervoerd te worden. Na ongeveer 2400 enerverende kilometers zit deze tocht erop!

Gorges de la Vesubie