UK 2016

Reisverslag

Index

Fietsvakantie Engeland en Wales 2016

Het is al weer 16 jaar geleden dat ik voor het laatst een fietstocht heb gemaakt in de UK. Ook voor Luddo is het nog langer geleden en bovendien is hij nog nooit in Wales geweest, een streek die al lang op zijn to-do lijst staat. Het tv programma 'Superstars' had in zijn jeugd diepe indruk gemaakt toen topsporters als Ties Kruize de Snowdon op moesten rennen. We laten ons niet weerhouden door de Brexit sentimenten en ik stippel op de Openfietsmap en de online kaart op cycle.travel een route uit van globaal drie weken, startend in Harwich en eindigend in Hull. Om zoveel mogelijke drukke wegen te vermijden kies ik zoveel mogelijk regionale en nationale fietsroutes van Sustrans, een organisatie die de Britse fietsroutes beheerd. Met een grote boog om Londen, maar wel door Oxford, via de Ridgeway trail tot Avebury. Dan verder zuidwaarts richting Stonehenge, vervolgens via Bath en Glastonbury over de Severn Bridge tot Wales. Van de Black Mountains verder naar het noorden. Op het lijstje van L staan natuurlijk een aantal beruchte Welshe cols die aangetikt moeten worden, zoals de Devil's Staircase, Bwlch-y-Groes, de Stwlan dam, Pen-y-Pass en de Horseshoe pass. Vanuit Wales vervolgens oostwaarts naar het Penninisch gebergte: Peak District met Lud's (!) Church en de Yorkshire Dales om uiteindelijk via York tot Hull te komen om daar weer op de boot te stappen naar Rotterdam. De globale planning vind je hier.

Zaterdag 27/08, Hoek van Holland

In de namiddag pakken we de trein naar Rotterdam. Op Rotterdam CS nog even bij Julia's een snelle pastahap gegeten en een trein van half zeven naar Hoek van Holland haven gepakt. Om zeven uur ingecheckt, er stappen veel fietsers aan boord. We hebben een luxe kajuit op de elfde (!) etage met alle gemakken, vrij ruime kajuit met twee stapelbedden. Op het dek genieten we van de mooie zonsondergang, 's avonds is het nog aangenaam warm buiten. In de lounge is er gratis wifi om nog even een verslag naar het thuisfront te versturen.

Zondag 28/08, Harwich-Bischop’s Stortford, 117 km / 704 hoogtemeters

https://ridewithgps.com/trips/11151117

Om half zes worden we al gewekt door de intercom, we hebben dan nog een uur de tijd om te ontbijten voordat we van boord kunnen. De boot blijkt al te zijn aangemeerd. We hebben wat broodjes meegenomen dus we hebben ontbijt op bed. Om half zeven wordt er door het schoonmaakpersoneel al op de deur geklopt, tijd om de hut te verlaten. We dalen de trappen af tot het benedendek waar de fietsenrekken staan. Na de fietsen te hebben bepakt fietsen we van boord, de douane is een formaliteit, ik had strengere controles verwacht gezien de vluchtelingencrisis, maar dit valt gelukkig mee. Het is een uur of zeven in de ochtend als we Harwich uitfietsen, er is erg weinig verkeer op de weg dus kunnen we even wennen aan het links fietsen. Al gauw breekt het zonnetje door en met 20c wordt het al snel aangenaam warm. Over verkeersarme wegen gaat het heuvelop heuvelaf naar Colchester. We fietsen een kort rondje door het kleine centrum van een van de oudste steden van Engeland. Na Colchester worden de wegen wat drukker maar even verder richting Braintree gaat de route weer over rustige lanes. Onderweg komen we telkens dezelfde groepjes fietsers tegen. Na Braintree volgen we de Flitchway trail, een gravelpad over een oud spoorwegtracé. Ook hier veel joggers, fietsers en wandelaars die de hond uitlaten. De geplande camping even na Braintree laten we links liggen, vanwege de vroege start is het nog veel te vroeg om te stoppen. Af en toe is de trail slecht onderhouden en overwoekerd met brandnetel- en bramenstruiken. Bij een afgesloten viaduct moeten we goed zoeken hoe we weer op de trail raken. We fietsen tussen de buien door, maar even voor de geplande camping van Sawbridgeworth worden we toch nog onaangenaam verrast door een flinke stortbui. De camping van Keckys farm blijkt erg shabby met veel rotzooi op de farm. De beheerster vraagt maar liefst £20 wat we te gortig vinden voor het gebodene en gaan op zoek naar een B&B. Maar in de omgeving is er of niemand thuis of men ontvangt geen gasten vanwege onderhoud. Dan maar weer terug en proberen in Bischop's Stortford, gelegen pal naast Londen Stansted airport, daar zijn zeker hotels te vinden. Vlak vóór Bischop's Stortford treffen we nog een camping aan, Stylemans Bungalows. Deze heeft weliswaar geen douches, maar het grasveldje lijkt ok met picknicktafel, de prijs is ok (£5 pp) en er is een schoon toilet met wastafel met warm water. Als we net hebben gekookt volgt een volgende hoosbui, dus nuttigen we de maaltijd maar in de ruime Hexpeak tent. Even de binnentent en spullen opzij schuiven en er is plek genoeg voor twee.

 

Maandag 29/08 Bischop’s Stortford - Town Farm campsite Ivinghoe, 82 km / 723 hm

https://ridewithgps.com/trips/11151484

Ondanks het vlieg- en treinverkeer toch wel kunnen slapen. De toilet op de camping blijkt 's ochtends echter nog op slot, weer een minpuntje erbij. Het zonnetje komt vroeg door en we kunnen de tenten nog een beetje luchten voordat we opstappen. Als we om acht uur willen vertrekken is er niemand aanwezig om de betaling in ontvangst te nemen. Ik zou gewoon vertrekken zonder te betalen voor deze matige camping, maar L is zo eerlijk om de gevraagde £10 door de brievenbus te gooien. We fietsen door het stadje en doen boodschappen bij de Aldi, die op Bank Holiday gelukkig al open is. Op deze vrije maandag is er nog weinig verkeer op de weg. De eerste uren fietsen we over glooiiende weggetjes. Het landschap lijkt een beetje op Zuid-Limburg. We zitten vrij dicht boven Londen, vanaf een hoge heuvel maak ik een fotootje van Londen's skyline. Als we door de vele voorsteden fietsen volgen we de Nickeyline, een vrijliggend fietspad dat over een oud spoorwegtrace loopt. Hier weer veel joggers, honden en racefietsers. Als het wegdek wat onverharder wordt wat meer MTB-ers. Na Hemel Hempstead verlaten we de fietspaden en klimmen door een mooie bosachtige streek, Ashridge Estate in de Chiltern hills. Het doet een beetje aan de Veluwe denken. Even voor de camping in Ivinghoe klimt de weg naar de Ivinghoe beacon. Het is hier enorm druk met dagjestoeristen vanwege het fraaie uitzicht. Het heeft wel wat van de Posbank op een zonnige mooie Pinksterdag. De Town Farm camping ligt fraai gelegen aan de voet van deze heuvel. Het is een vrij groot terrein met mooie uitzichten op de omringende heuvels en de vallei. Prima voorzieningen, dus deze camping is wel de £10 pp waard.

Dinsdag 30/08 Ivinghoe-Uffington, 103 km / 703 hm

https://ridewithgps.com/trips/11151783

Om een uur of acht verlaten we de camping en fietsen over vrij drukke B-wegen richting Oxford. Geen fietspaden, maar het schiet wel lekker op. Even na 12 uur zijn we in Oxford. We doen wat inkopen bij de Tesco. Bij nader inzien iets te weinig want op de route na Oxford zijn maar heel dorpjes met voorzieningen. We maken in het oude centrum van Oxford een klein rondje. Mooie gebouwen maar erg veel toeristen. Als we de stad uitfietsen blijken er wegwerkzaamheden langs de rondweg van Oxford (A34) en moeten we een aantal kilometers omfietsen via Kennington. De route gaat door de villawijken en golfterreinen van Oxford. De verkeersdrukte valt nu wel mee. Onderweg bekijken we de kaart nog eens en constateren dat de cola bijna op is. In de dorpjes die we nog tegenkomen zijn waarschijnlijk geen winkels en morgen fietsen we over de Ridgeway waar ook geen dorpjes liggen. We fietsen dus maar weer 5 km extra om via Grove waar een Coop supermarkt ligt om onze voorraden wat aan te vullen. Ik blijf bij de fietsen want de supermarkt ligt in een achterstandswijk. Even later blijkt niet geheel ten onrechte want de filiaalmanager komt naar buiten rennen om achter wat hangjongeren te gaan die kennelijk wat hadden gejat. Via Wantage en de B4507 fietsen we verder richting camping. Deze B-weg blijkt echter aardig druk en gaat continu op en af. Bij de Bridgecombe farm camping nabij Uffington treffen we een mooi grasveldje aan met goede voorzieningen. Prijs is met £7 pp ook niet verkeerd. In de campinginfo lezen we dat er in het nabijgelegen Uffington toch wel een goed gesorteerde villageshop blijkt te zijn, de flinke omweg over drukke wegen was dus achteraf niet nodig geweest.

Woensdag 31/08 Uffington-Salisbury, 85 km / 967 hm

https://ridewithgps.com/trips/11151823

We beginnen met een steile klim naar Uffington White horse/Dragon hill, deze is 12% steil maar kort. Het Witte Paard van Uffington is bovenop de heuvel gelegen en is een prehistorische uitsnede van een paardenfiguur in de krijtrotsen van enorme afmetingen. Uffington castle, een prehistorisch fort is hier ook gelegen. Op de heuvelrug begint ook de Ridgeway, een onverharde fiets- en wandelroute. De kwaliteit van het pad valt mee, behalve een stuk single trail in de buurt van Avebury dat meer op een ATB pad lijkt. Langs de route zijn er meerdere paardenfiguren te zien, een hunebed (Wayland Smitty) en bij Avebury indrukwekkende steencirkels. Na het Witte Paard van Alton Barnes dat mooi tegen de heuvel vanaf de weg is te zien, ontmoeten we twee Italiaanse fietsers met bepakking. Ze doen het veel rustiger aan, zijn ook op weg naar Stonehenge en kamperen in 't wild. Vanochtend kampeerden ze bij een verlaten huis dat te koop stond. Wij doen het liever wat luxer en zoeken een reguliere camping op, het liefst met een warme douche, wifi, veel stopcontacten en een picknicktafel ;-). We fietsen verder langs binnenwegen, om het militaire oefenterrein op de Salisbury Plain en langs de militaire basis van Larkhill heen en verder naar het prehistorische monument van Stonehenge, dat we vanaf de binnenweg al zien liggen. Op Google Streetview zie je nog een drukke weg die vlak langs het monument voert, maar deze blijkt te zijn opgeruimd. Nu is het een wandelpad en moet je eerst nog langs de kassa, £15.50 pp vinden we veel te gortig voor een hoopje stenen dat we van een afstandje al prima zien liggen en we laten dit monument maar links liggen. Na Stonehenge moeten we de zeer drukke A-303 oversteken. Om deze A weg te vermijden nemen we liever wat onverharde paden om weer bij de fietsroute in het dal van de Avon te komen. Het onverharde pad is te doen, maar af en toe wel erg modderig. Na wat landbouwwegen komen we weer op de fietsroute door het dal van de Avon en die volgen we tot Salisbury. Vlak vóór de stad bezoeken we eerst nog Old Sarum. Dit was de allereerste nederzetting van Salisbury, gebouwd op een hoge heuvel waar vandaan je een mooi uitzicht hebt op de stad. We maken een rondje om het fort. Ook hier moet je betalen, maar alleen bij de binnenste ring, de ruïnes van de kathedraal die binnen de buitenste ring liggen zijn wèl vrij te bezichtigen. Het is inmiddels gaan regenen maar wanneer we de plaatselijke camping op zoeken is het gelukkig weer opgeklaard. De camping (£17,5) is verder prima en op loopafstand van de binnenstad gelegen. Na de tenten op te hebben gezet wandelen we richting het centrum waar we een pub opzoeken om wat te gaan eten, de Ox Row Inn in het centrum op het marktplein biedt een eenvoudige pubmaaltijd (lamb steak & chips) voor een prima prijs.

Donderdag 1/9 Salisbury-Regil, 100 km / 1121 hm

https://ridewithgps.com/trips/11155895

We verlaten Salisbury via de noordzijde, dan hoeven we niet over de drukke wegen door het centrum, dat we toch al gisteren hebben bezocht. Ook de kleinere wegen rond Salisbury zijn nog steeds druk maar al gauw vinden we de verkeersarme fietsroute 24 die ons langs het dal van de Avon richting Bath over stille lanes voert. Wel veel korte steile klimmetjes onderweg. Na zo'n 60 km komen we op een oud spoorwegtracé waar een goed geasfalteerd fietspad via twee lange tunnels ons tot in het centrum van Bath leidt. De eerste, de Combe Down tunnel, is met een lengte van 1600 m de langste fietstunnel van de UK en is verlicht. In de tunnelwanden heeft men speakers geïnstalleerd waaruit klassieke muziek klinkt, een erg aparte ervaring! Na de tweede -veel kortere- tunnel fietsen we naar het Alexandra park hoog boven de binnenstad waar vanaf we een mooi uitzicht hebben op het centrum. We voelen er niet veel meer voor om af te dalen naar het drukke centrum van Bath en fietsen weer verder over het Bristol & Bath Railway pad de stad uit. Een stuk buiten Bath pikken we de Chew Valley cycleway op, een fietsroute die ons heuvelop, heuvelaf over kronkelige lanes voert. We bezoeken de Stanton Drew steencirkels in de buurt van Chew Magma, waar we de laatste inkopen doen. De beoogde Walnut Tree Farm camping is namelijk ook weer zeer afgelegen en alleen via zeer steile lanes te bereiken. In eerste instantie is er geen camping te zien. We kijken wat rond op het erf. De boerin is gelukkig thuis en we worden verwezen naar een kampeerveldje tegenover de farm. De boer komt later in de middag langs om het kampeergeld te innen. De voorzieningen zijn er wat basic, de wc is kakdoos, je behoefte moet met wat zaagsel worden toegedekt. Maar de warme douche doet 't echter prima en er is een mooi kampeerveld. De prijs met £7 pp is ook niet verkeerd en al onze apparaten mogen we in de schuur opladen. Al met al toch wel een prima camping om een rondje zonder bepakking te plannen.

Vrijdag 2/9 Rondje Mendip hills vanuit Regil, 76 km / 1017 hm

https://ridewithgps.com/trips/11156260

’s Ochtends is het zwaar bewolkt en er staat een fris windje, maar gelukkig nog droog. We dalen de Ridge hill weer af via zeer steile weggetjes (10-15%) tot aan de vallei van Blagdon Lake en Chew valley Lake waar we in de buurt van Compton Martin nog langs een andere camping fietsen. Achteraf had ons dit wel wat klimwerk kunnen besparen. Alhoewel, de volgende dag moet je dan weer de Ridge hill over richting Bristol, tenzij je meteen richting kust trekt richting Clevedon en Portishead. Anyway, wie in Engeland wil fietsen moet sowieso af en toe flink aan de bak wat klimmen betreft, want vanaf Compton Martin volgt opnieuw een steile klim naar de Mendip hills. De klim begint steil (10-15%) maar vlakt geleidelijk af tot een hoogte van bijna 300m bereikt wordt. Daarna volgt weer een snelle afdaling tot Wells, waar we de imposante kathedraal bezoeken (gratis toegang) en een kaarsje branden. Wells blijkt een leuk gezellig stadje te zijn. In een grote supermarkt doen we nog wat inkopen en fietsen door een vlak polderachtig landschap richting Glastonbury. Al van verre doemt de Glastonbury Tor op, een ruïnetoren op een hoge heuvel, doet een beetje denken aan de pyramide van Austerlitz, maar dan veel hoger. Het laatste stukje doen we te voet en via steile trappen bereiken we de Tor. Vanaf de Tor heb je een schitterend uitzicht op de omgeving. In Glastonbury bezoeken we de abdij ruïne waar ook het graf van King Arthur zou hebben gelegen. Hier moet in tegenstelling tot de Tor wel toegang worden betaald maar het is wel de moeite waard. Het is inmiddels beginnen te regenen en tussen de buien door bereiken we de laatste highlight van de dag, de Cheddar Gorge. Cheddar is erg toeristisch, lijkt wel Valkenburg. De klim door de gorge is echter veel fraaier dan de Cauberg. De klim door de kloof valt mee en we zijn zo weer bovenop het Mendip plateau. Intussen breekt het zonnetje weer door als we terug naar de camping fietsen. Het laatste stukje na de meertjes de Ridge Hill op is weer gemeen steil, tot 19%!

Zaterdag 3/9 Regil-Usk, 78 km / 910 hm

https://ridewithgps.com/trips/11156260

Op de FM radio (er is geen bereik nog wifi) word ik niet vrolijk van het weerbericht. Vanaf 'dawn' is er regen voorspeld. ‘s Ochtends is het echter nog droog als we afdalen richting Bristol. Vanaf het fietspad langs de Avon mooi zicht op de stad, de indrukwekkende Clifton suspension bridge en de Avon rivier die door een rotskloof loopt. De fietsroute tot aan de Severn brug naar Wales is goed bewegwijzerd en verkeersarm. Onderweg schuilen we regelmatig voor de vele buien. Onderweg komen we wat vakantiefietsers tegen die iets schijnen te roepen (brug is dicht?). Als we de brug naar Wales hebben overgestoken (die gelukkig net open is) gaat het steeds harder en langduriger regenen, welkom in Wales! We schuilen een tijdje bij het visitor centre in Chepstow. Als de buien wat lijken te temperen fietsen we verder richting Usk. Het plan om via Tintern Abbey te fietsen moeten we laten varen. Onderweg gaat het echter nog harder regenen, de wegen veranderen in kleine riviertjes en doornat komen we aan in Usk en besluiten we maar een hotelletje op te zoeken. Bij Kings Head hotel vinden we een ruime kamer met gemakken, er is wifi, de fietsen kunnen in een schuurtje en alle apparaten weer aan het stopcontact. Voor £30 eten we in de pub van het hotel een lekkere dagschotel, kip en forel met veel groenten en chips. Met een halve liter cider en pudding met ijs als toetje niet duur. Morgen schijnt het weer te verbeteren dus dat geeft de fietser moed.

Zondag 4/9 Usk-Llandovery, 96km / 1168 hm

https://ridewithgps.com/trips/11156260

We krijgen een stevig Welsh full breakfast als ontbijt: spiegelei, sausage, beans bacon and toast, kunnen we prima op fietsen. Het is gelukkig droog als we vertrekken richting Brecon. Eerst via verkeersarme B-weggetjes, bij Govilon ten zuiden van Abergavenny zoeken we het jaagpad op langs het Monmouthshire & Brecon canal. Dit kanaal is tegen de berghelling gebouwd en loopt via aquaducten over de wegen. Langs dit kanaal was ooit een goederenspoorlijn, nu een fietspad/wandelpad. Het heeft wat weg van een levada uit Madeira, alleen breder en er varen veel rondvaartbootjes, de zgn. Narrowboats. Het pad is onverhard en soms modderig. Bij het passeren van bruggetjes moet je goed uitkijken je hoofd niet te stoten of direct het kanaal in te fietsen. Afgezien van wat passages bij de sluizen hoeft er echter nauwelijks geklommen te worden en geen last van autoverkeer, wel veel wandelaars met honden. Op een modderig stuk glij ik weg met de fiets en beland in de zachte modder, gelukkig net niet in het water ;-) Ik heb het dus even gehad met die modderpaden, tijd om weer de gewone weg op te zoeken. Dat fietst een stuk sneller, maar wel meer op en af. Bij Brecon zoeken we de plaatselijke Morrissons supermarkt op om eten in te slaan voor twee dagen. Morgen plannen we namelijk een wandeldag in de Black Mountains zonder mogelijkheid tot fourageren. Bepakt en gezakt fietsen we Brecon uit over een bewegwijzerde fietsroute, parallel en ten noorden van de A40. Deze weg gaat wat meer op en af, met soms mooie uitzichten op de Black Mountains. Na Trecastle klimt de route de Black Mountains in, mooie uitzichten op de bergen die we morgen willen bewandelen. De beoogde camping in Llandeusant blijkt echter verlaten, de doucheszijn op slot en de beheerder niet thuis. Ook de telefoon wordt niet opgenomen. De bergweiden zien er door de overvloedige regen van afgelopen dag ook zompig en nat uit. Alhoewel er iets hogerop nog gekampeerd kan worden bij de jeugdherberg, besluiten we de geplande wandeletappe naar The Escarpments of the Carmarthen Fan helaas te moeten laten vallen en fietsen verder noordwaarts tot de volgende camping in Llandovery. De weg gaat steil op en af. Net buiten Llandovery vinden we Erwlon Caravan and Camping site, een prima camping voor £11. De vriendelijke campingbaas informeert ons nog over mooie weggetjes in de omgeving en ook dat de Tour of Britain deze week Wales aandoet, handig om te weten.

Maandag 5/9 Llandovery-Aberystwyth, 84 km / 1249 hm

https://ridewithgps.com/trips/11165770

Het heeft de hele nacht geregend maar 's ochtends motregent het slechts licht en kunnen we dus gewoon vertrekken. Plan voor vandaag is de lastige klim naar Devil’s Staircase, een bijzonder steile klim in drie delen. We fietsen eerst via de A483 naar Llanwrtyd Wells, het laatste stadje vóór de klim. Hier schuilen we tot het een beetje droger wordt in het visitor centre en drinken koffie in caffi Sosban. Het blijft echter nog steeds motregenen dus beginnen we maar aan de klim. Na Abergwesyn wordt de omgeving ruiger en fraaier, zelfs in dit mistige weer. Een bordje van 25% waarschuwt al wat staat te wachten: inderdaad, een duivelse beklimming. De eerste steile bochten lukken nog nèt per fiets, maar daarna moeten we toch echt afstappen en de fietsen lopend naar boven duwen, dit is fietsend met bepakking niet te doen. Daarna gaat het wat op en af, het tweede en derde deel van de klim wat minder steil maar nog altijd heftig. Bovenop is het erg mistig, helaas weinig te zien van de fraaie omgeving. Pas in de afdaling naar Tregaron klaart het wat op. In Tregaron is het echter nog te vroeg om te stoppen, we kunnen nog wel een stukje verder fietsen. Terug de bergen in oostwaarts richting Llanidloes of Devil's Bridge was plan A, maar dat lijkt te hoog gegrepen bij deze natte weersomstandigheden. Plan B is af te dalen richting de kust tot Aberystwyth. Het eerste stuk gaat over een vrijliggend, vlak fietspad door de wetlands van Cors Carron, een wat modderige gravelweg door een natuurgebied. Daarna voert de route over B-wegen (op en af maar sneller) tot Aberystwyth. We zetten de tent op bij de plaatselijke Aberystwyth Holiday Village. Zoals de naam doet vermoeden een enorm terrein vol sleurhutten, maar desondanks een prima camping. Tot nu toe de goedkoopste van deze reis (speciale aanbieding, £10) en ook lang niet verkeerd met gratis wifi en warme douches. Tegen zonsondergang wandelen we vanaf de camping naar de badplaats, bezoeken de ruïne en eten een hapje in het restaurant van het Gwesty Cymru hotel.

Dinsdag 6/9 Aberystwyth-Maentwrog, 89 km / 1093 hm

https://ridewithgps.com/trips/11167994

Vanwege de weersvooruitzichten en laaghangende bewolking besluiten we een aantal bergetappes maar te schrappen en vanuit Aberystwyth direct noordwaarts te fietsen richting Machynlleth via de A487. Na boodschappen te hebben gedaan fietsen we het stadje uit, beginnende met een 3km lange klim langs de universiteitsgebouwen. De A487 is gelukkig niet al te druk. In Machynlleth begint het weer te druppelen. We kunnen nog steeds de oorspronkelijke route verder oostwaarts oppikken door het Dify Forest richting Bwlch-y-Groes. Maar met het oog op de voorspelde weersverbetering (je weet immers nooit hoe lang het hoge drukgebied aanhoudt) besluiten we meteen richting Snowdonia te fietsen waar we willen wandelen. We trekken verder noordwaarts tot Dolgellau, verlaten de A487 en fietsen een fraai en rustig parallelweggetje (Minfordd street) dat iets hoger is gelegen. Na Corris wordt het weggetje echter gemeen steil dat we opnieuw moeten lopen. De omgeving wordt echter steeds fraaier naarmate we noordelijker komen. Ook de bewolking lost op zodat de bergen zichtbaar worden. Na Dolgellau bevinden we ons in het Snowdonia National Park en volgen we de drukke, ietwat saaie A470 verder noordwaarts door een bosachtige streek. Pas bij de lange afdaling langs het Trawsfynnedd meer wordt de omgeving weer fraaier. Het Snowdon massief is nog in nevelen gehuld. We zetten de tenten neer in Maentwrog op de Llechrwd farm campsite (£10 pp).

Woensdag 7/9 Maentwrog-Beddgelert, 54km / 856 hm

https://ridewithgps.com/trips/11167995

Vandaag is het mooi weer en doen we het rustig aan. Eerst zonder bepakking vanuit de camping naar de Stwlan dam, een stuwmeer boven Blaneau Ffestiniog, zo'n 12 km fietsen. Deze klim behoort volgens Simon Warren, auteur van 100 Greatest Cycling Climbs, tot de top 3 van de allermooiste cols van heel Groot-Brittanië. De camping ligt bijna op zeeniveau en de stuwdam van Ffestiniog Powerstation ligt op 500m dus is het continu klimmen, maar de helling is niet steil, het weer is mooi en de omgeving fraai. Bij het begin van de dam is de toegangsweg afgesloten met een klaphek voor wandelaars en fietsers. Lastig om m'n Santos tank erdoor te wurmen, met tassen was dit zeker niet gelukt. Over het lagere hekje tillen bleek veel makkelijker te zijn geweest zo is gebleken tijdens de terugweg. De klim naar de dam is inderdaad fraai en we maken veel foto- en filmstops. Vlak onder de Stwlan Dam volgen als toetje nog een serie haarspeldbochten, ongewoon voor de UK. Bij het stuwmeer dalen we weer af en fietsen we door tot Blaneau Ffestiniog, een mijnwerkersstadje waar vroeger veel leisteen werd gewonnen. We doen wat inkopen bij een supermarkt en voor twaalven moeten we weer terug naar de camping om onze tenten in te pakken en uit te checken. We zijn zo weer terug op de camping want het is alleen maar bergaf. Na 13u zijn we ingepakt en is de was droog en fietsen we verder richting de kust. Portmeirion lijkt een aardig stadje dat in Mediterrane steil is gebouwd. Helaas blijkt dit echter een resort waar toegang betaald moet worden, een behoorlijke tourist trap dus. Meteen bij de ingang komt er een mannetje op ons af dat er betaald moet worden, we draaien maar weer om en via een fietspad over de baai bereiken we Porthmadog. Een toeristisch stadje met fraai uitzicht op het Snowdonia massief. Via een rustige A-weg bereiken we Beddgelert, dat midden in het Nationaal park is gelegen omringd door hoge bergen. Ondanks het feit dat Beddgelert slechts op 50 meter boven zeeniveau is gelegen waan je je hier in het hooggebergte. We slaan de tenten op bij de Cae Du campsite (£38 voor 2 dagen). In de namiddag verkennen we het toeristische dorpje en bezoeken het graf van de hond Gelert. Volgens een legende had deze hond een kind gered dat werd belaagd door een wolf. De vader van het kind, Prins Llywelyn de Grote, dacht echter dat Gelert de boosdoener was en schoot ‘m dood. Even later trof hij zijn kind ongeschonden aan en de door zijn hond gedode wolf.

Donderdag 8/9 Rrhyd Ddu trail naar Snowdon 12km fiets, 12km wandelen

https://ridewithgps.com/trips/11171106

https://ridewithgps.com/trips/11167995

Tot half tien regent continu. In de recreatiezaal kunnen we ontbijten en er is ook een overdekte ruimte om te koken, prima slecht weersvoorzieningen dus op deze camping. We halen de laders op bij de receptie (50p voor het opladen, gelukkig wordt de hele bundel laders die aan één UK stekker zitten als één stuk gerekend) en informeren naar de weersvooruitzichten. Het zou na tienen opklaren, dus de geplande wandeling naar Snowdon kan doorgaan. De campingbazin, een Nederlandse, maakte zich zorgen waarom we onze fietsen niet op slot hadden gezet. We vullen onze rugzakjes en fietsen de col op richting Rrhyd Ddu. Even na de col begint een trail bij Ffridd Uchaf farm waar we de fietsen achterlaten. Het pad loopt door drassige weilanden maar na 1 km sluit deze aan op het Rrhyd Ddu pad, dat wat steniger en droger is. Het is zwaar bewolkt en de top van Snowdon is in nevelen gehuld. Af en toe zijn er wat lastige rotspassages maar over het algemeen is het pad goed te doen. Bovenop de berg komen we aan bij het stationnetje en de hoogste pub van het land. Het zicht is helaas nul vanwege de mist, het waait hard en is behoorlijk fris. We eten onze broodjes op in het gebouwtje, binnen is het erg druk maar behaaglijker. Pas als we afdalen trekt de bewolking weg en genieten we van het fraaie uitzicht op de bergen. Om 16 uur zijn we weer terug op de camping. Na zevenen begint het echter weer te regenen dus liggen we al weer vroeg in de tent.

Vrijdag 9/9 Beddgelert-Capel Curig, 73 km / 1223 hm

https://ridewithgps.com/trips/11171294

's Nachts teistert de wind onze tenten maar die blijven gelukkig overeind staan. Het is 's ochtends zwaar bewolkt en er dreigt ieder moment een bui te vallen. We breken snel de tenten af en ontbijten in de recreatiezaal van de camping. Na de spullen te hebben ingepakt is het nog steeds droog en dalen we via de Rhyd Ddu pas af naar Caernarfon, een kustplaatsje met groot kasteel. Via een fietspad langs de baai fietsen we verder oostwaarts. Llanfairpwl (de plaats met de langste naam) laten we links liggen want in de namiddag schijnen er weer veel buien te vallen dus gaan we weer richting Snowdonia National Park om op tijd een camping op te zoeken waar vandaan we morgen de Glyderau willen bedwingen. We fietsen via Llanberris naar de Pen-Y-Pass. Af en toe veel rukwinden maar vooral wind mee. Bovenop de pas begint het weer te regenen, gelukkig maar een kort buitje maar met fikse windvlagen. We schuilen een tijdje onder een afdakje bij de hostel en dalen als het is opgeklaard naar Capel Curig, op zoek naar een camping. In het plaatselijke cafe annex village shop schuilen we weer voor een buitje. De plaatselijke camping stelt niet veel voor dus verderop het Afon Llugwy dal maar kijken, een vijftal km stroomopwaarts langs de A5 liggen nog twee farm campings: Gwern Gof Isaf en Gwern Gof Uchaf. De Uchaf farm ziet er erg basic uit, er is slechts één toilet en het is erg druk. Onbegrijpelijk dat deze camping 10/10 scoort op ukcampsite.co.uk, dé kampeerdatabase van de UK. We fietsen iets terug naar de Isaf farm en die lijkt gelukkig over iets betere voorzieningen te bezitten. De prijs is schappelijk, £5 pp. Er staan al heel wat tenten in het weiland waar de schapen en kippen vrij rondlopen. De wind is ook nog steeds fors dus bij het opzetten moeten alle scheer- en stormlijnen ingezet worden. Na vijf uur begint het -zoals voorspeld- voortdurend te regenen. Buiten koken is geen optie dus koken we in m'n Hexpeak tent. De wind lijkt geen vat te hebben op mijn nieuwe tent, afgezien wat druppeltjes die uit de nok naar binnenvallen (heb ik niet goed geseald) is de tent waterdicht. Voordeel van zo'n zeshoekige tipi is ook dat je nauwelijks rekening hoeft te houden bij het opzetten uit welke hoek de wind waait.

Zaterdag 10/9 Capel Curig naar Btws-y-Coed, 22 km plus wandeling 12 km à 6 uur

https://ridewithgps.com/trips/11171669

https://ridewithgps.com/trips/11172188

Na de hele nacht te hebben gestormd is het 's ochtends gelukkig droog. De binnentent is voor het eerst nu ook een beetje vochtig aan de onderzijde. Buiten wemelt het ook van de midges dus we pakken snel de spullen in en ontbijten binnen in een gebouwtje waar ook de afwas gedaan kan worden. Er zijn zelfs lockers om je mobiele apparaten op te laden. Doel van vandaag is een wandeling te maken naar het Glyderau gebergte. We fietsen 5 km verder waar het wandelpad start bij Idwal Cottage, een hostel/bar/informatiecentrum waar we de fietsen achterlaten. De klim naar de Glyder Fawr en Glyder Fach start langs het meer van Idwal. Een stuk boven het meer richting de Devil's Kitchen stuiten we op een waterval en moeten we weer een stukje terug omlaag om eromheen te raken. De klim naar de Glyder Fawr is af en toe lastig met veel klauteren over steile rotspassages, maar gelukkig is het weer fraai met mooie uitzichten. Bovenop de Glyderau kam is het een 'rots-zooitje' . Het duurt een tijdje alvorens we de beroemde cantilever stone vinden die dan ook beklommen moet worden, wat op mijn gladde fietsschoenen niet meevalt. De route is slecht bewegwijzerd, soms is het pad veranderd in een bergbeek en moeten we goed naar steenmannetjes en naar andere wandelaars kijken hoe het pad verder loopt. Ook de gps is daarbij een erg handig hulpmiddel. Na zes uur wandelen zijn we weer terug bij de fietsen en dalen we via een snelle afdaling af tot het toeristische dorpje Btws-y-Coed, waar we op de plaatselijke Riverside camping de tenten willen opslaan. Het bordje met 'fully booked' aan de ingang doet het ergste vermoeden maar voor tenten blijkt nog plaats en de voorzieningen zijn prima. 's Avonds gaan we op zoek naar een restaurantje maar vrijwel alle eetgelegenheden blijken óók te zijn volgeboekt. Uiteindelijk kunnen we bij Royal Oak hotel een tafeltje bemachtigen bij de Grill Bar. Simpel pubfood, Fish & Chips, wat prima smaakt na zo'n vermoeiende wandeling.

Zondag 11/9 Btws Y Coed – Llangollen, 72 km / 1350 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180892

We verlaten Btws-y-Coed via de A5, een gelukkig niet al te drukke provinciale weg. Een lange, gestage klim. Onderweg werpen we nog even een blik op de Conwy waterval. We verlaten de hoofdweg bij Glasfryn en nemen een fraai binnenweggetje door het Clocaenog Forest. Deze klimt nog wat hoger tot zo'n 450m, af en toe erg steil tot zo'n 20%. De omgeving is Ardennenachtig en het is zonnig maar niet al te warm, prima fietsweer. Na zo'n 30 (!) km te hebben geklommen volgt een kortere afdaling tot Ruthlin, een leuk stadje waar we lunchen op het centrale plein. We zien hier grote groepen mountainbikers voorbijtrekken, er blijkt een georganiseerde toertocht aan de gang te zijn, de Ruthlin MTB-marathon. We doen wat inkopen bij een grote Tesco en klimmen vervolgens verder richting Horseshoe pass. Ook weer via binnenweggetjes die weer flink steil zijn. Bovenop de pas is het zeer druk met motorrijders. Na een snelle en steile afdaling komen we in Llangollen. We bekijken twee campings maar die zijn erg basic, bovendien is er weer niemand bij de receptie. Dan maar een stukje verderop proberen, daar ligt nog een farm camping bovenop een heuvel. Wern Isaf farm camping blijkt een goede keuze met prima voorzieningen, een mooi groot kampeerveldje met fraai uitzicht op de omringende heuvels. De camping kost £9 pp en we kunnen eindelijk een grote berg kleren te wassen want er is een wasmachine met droger beschikbaar.

Maandag 12/9 Llangollen-Leek, 103km / 912 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180894

Bij het verlaten van de camping wordt L in zijn oor door een insect gestoken. Met de tekentang kan ik de angel eruit halen, vermoedelijk van een bij. We dalen af naar Llangollen, dat een leuk centrum blijkt te hebben. De laatste kans om nog wat souvenirs uit Wales te scoren. Na het shoppen pakken we het fietspad langs het Langollen canal weer op. Lekker vlak en redelijk geplaveid. Zoals bij veel van deze jaagpaden varen er 'narrow boats' met toeristen af en aan. Bij het Pontcysyllte aquaduct maken we een fotostop. Naast het kanaal loopt een pad, maar je mag er niet op fietsen. Via de niet al te drukke B-5069 fietsen we verder oostwaarts en verlaten we Wales. In Engeland volgen we af en toe stukjes van de Cheshire cycleway. Rustige weggetjes door een glooiiend landschap. Af en toe valt er een buitje, later in de middag breekt de zon door en wordt het warm. De drukke wegen in Nantwich en Crewe hebben gelukkig fietspaden/fietsstroken. In Crewe komen we nog bordjes en versierde fietsen tegen van de Tour of Britain die daar enkele dagen gelden is langsgekomen. Na de verkeersdrukte van Crewe volgen we weer kleinere weggetjes van de Cheshire cycleway tot Congleton. Daarna volgt een pittige klim van 1 op 7 (14%) tot bijna 300m. We dalen af via een fietspad annex spoorlijntje langs het Rudyard Lake tot Leek. Via de drukke wegen in Leek bereiken we de Edge farm aan de rand van het wat deprimerende industriestadje. De camping kost £5 pp. Er is slechts één douche, maar weinig kampeerders dus dat is geen probleem. In het gebouwtje kunnen we ook nog overdekt koken, komt goed van pas want het motregent 's avonds. Er zijn ook genoeg stopcontacten om al onze apparatuur te laden, kortom een prima camping.

Dinsdag 13/9 Leek-Hope 56km / 1019 hm + wandeling 2uur naar Lud’s Church

https://ridewithgps.com/trips/11180893

Na een bezoek aan de plaatselijke Coop klimmen we de stad uit via de drukke A53. Er ligt een smal asfaltpaadje langs deze weg voor wandelaars/fietsers, wat wel zo veilig is met al die vrachtwagens. Na een kilometer of vijf slaan we een mooi weggetje in dat nog verder stijgt tot aan de Roaches, kale rotsformaties waar ook de wandeling start naar Lud’s Church. We zijn wel benieuwd hoe L's kerk eruit ziet dus die kunnen we niet overslaan. Het wandelpad dat we naar beneden volgen loopt door een bos en is nogal modderig. Na een tijdje doemt er een nauwe kloof op in het bos, Lud’s Church. We lopen door de nauwe rotsspleet en keren via het wandelpad over de Ridge terug naar de fietsen. Dit pad door de heidevelden is veel makkelijker en we hebben mooie uitzichten over het dal. We fietsen verder omhoog via smalle en steile weggetjes tot een hoogte van 465m. Via een mooie weg in het dal van de River Goyt langs een aantal stuwmeren dalen we verder af. Het eerste deel is tegen de rijrichting, maar mijn Openfietsmap zegt dat het niet voor fietsers geldt dus geloven we dat maar. Wel af en toe oppassen met tegenliggers die omhoog rijden want de weg is maar één auto breed. Een stukje verder stroomafwaarts wordt het een onverhard wandel/fietspad dus geen last meer van autoverkeer. In Chapel en le Frith doen we wat inkopen bij een grote Morrissons en klimmen over een saaie drukke weg verder naar Mam Tor. Het weer betrekt, er dreigt een bui te vallen maar gelukkig blijft het droog maar nog steeds warm, zo'n 25 c. Bovenop het plateau dalen we een stukje af over de oude Mam Tor pas, de weg loopt dood waar de oude weg die ooit is weggevaagd door aardverschuivingen, erg indrukwekkend. We maken wat foto’s en klimmen weer terug naar de erg drukke hoofdweg die via een indrukwekkende kloof, de Winnats pass, afdaalt tot Castleton. De fietsroute naar Hope loopt via de Pindale Road, een steil binnenweggetje die nogal druk is met tegemoetkomend autoverkeer omdat de werknemers van de energiecentrale naar huis gaan. Het is inmiddels al half vijf als we in Hope aankomen, tijd om een camping op te zoeken. De geplande camping in Crowden die ver na de Snake pass ligt halen we bij lange na niet. Het Laneside caravan park lijkt een prima keuze, voor £5,40 pp krijgen we een mooi stekje aan het water met picknicktafel naast de tent, altijd handig tijdens het koken. En er is gratis wifi, niet erg gebruikelijk op Britse campings. 's Avonds begint het stevig te onweren, we zijn net op tijd klaar met koken en eten, dus gauw de tent in. Behoorlijk minpunt van deze camping is dat men 's avonds de stroom uitgeschakelt in het washok, de accu's kunnen dus niet worden bijgeladen (we hebben veel foto's en filmpjes gemaakt) en ook de wasdroger functioneert niet meer, dus onze was blijft vochtig. Na vijven is ook niemand meer aanwezig op de receptie.

Woensdag 14/9 Hope – Triangle, 71 km / 1627 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180895

Via de Aston Lane, een steil weggetje tegenover de camping verlaten we Hope. We klimmen naar het Ladybower reservoir, het pad dat aan de oever van het meer loopt is een hobbelig, slecht verhard kasseienpad. Maar beter dit rustige pad dan de drukke A57 tegenover het meer. Aan het eind van het stuwmeer eindigt het rustige weggetje uiteindelijk toch op de A57 die ons over de Snake pass voert. De klim is lang maar niet erg steil, zo'n 5%. De top ligt boven de 500m, een hoogte die we maar een enkele keer in Wales bij het stuwmeer hebben bereikt. Boven is het mistig en fris. De afdaling is korter en steiler en ook mooier. In Glossop slaan we wat proviand in voor de volgende col van de dag, de Holme Moss. De B6105 klimt meteen vanuit Glossop, daalt dan licht tot een volgend stuwmeer, het Torside reservoir. Er staat een stevige wind en het is wat heiig. Bij Crowden moeten we een kort stukje over een drukke A628, we nemen maar het voetpad vanwege het vele vrachtverkeer. Een paar kilometer verder slaan we linksaf op de rustige Woodhead road naar de Holme Moss. Het is een mooie steile klim, lange stukken tegen de 12%. De top ligt weer boven de 500m in een open heidelandschap. Na een snelle afdaling tot het Digley reservoir volgt een volgende klim, nog steiler met regelmatig stukken van 15%. We dalen af tot Meltham en beginnen daarna aan de volgende klim op weg naar Slaithwaite. Vanuit dit plaatsje stijgt de weg opnieuw maar dan nog steiler met percentages die oplopen tot 15-20%. Deze klim naar Pole Moor is gelukkig maar een kilometer of drie maar na al die klimmetjes hakt het er behoorlijk in. En dan te bedenken dat de oorspronkelijke etappe nog langer en zwaarder was, ik heb de hellingen in Engeland duidelijk onderschat. Na het fietspad over de Scammonden dam volgt er na de tunnel onder de M62 weer een steil klimmetje en moeten we zelfs de fietsen een stuk naar boven duwen. Uiteindelijk dalen we via Ripponden af tot Triangle waar we een eenvoudige camping in het bos aantreffen. Voor £12 worden we gematst want per tent is het tarief £10 +1 pp. De voorzieningen zijn erg basic en het terrein modderig maar beter iets dan niets, de campings zijn dun gezaaid in deze regio.

Donderdag 15/9 Triangle-Pateley Bridge 72 km / 1272 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180896

Het is erg mistig in de ochtend. In Sowerby gaan we eerst langs de Tesco om proviand in te slaan. Het eerste deel gaat over jaagpaden langs het Rochdale Canal en rustige wegen parallel aan de spoorlijn. Gelukkig goed verhard en niet modderig. Bij Luddenden wil L naar boven via de steile kant van de Oxenhope. Ik voel daar minder voor, je ziet niks in de mist en de klim is erg steil en lastig. Dus maar verder eromheen via Hebden Bridge en de A6033, die geleidelijker klimt en niet al te druk is. Na wat steile passages in de eerste twee km vanuit Hebden Bridge tot Pecket Well vlakt de klim meer af. Bovenop de col trekt de mist wel wat op maar het blijft nogal heiig. Het is wel warm, zo'n 25 graden. We dalen via Oxenhope af naar het drukke Keighley en via een binnenweggetje naar Steeton bereiken Silsden, waar we weer een stukje moeten klimmen tot Addingham. Na de lunch in een parkje fietsen we over de Bolton Road door de vallei van de Rive Wharfe naar de kerkruïne van Bolton Abbey dat in het National Park Yorkshire Dales is gelegen. Na een fotostop volgt een lastige steile klim naar de top van Green How Hill. Een korte steile afdaling brengt ons tot Pateley Bridge. Hier slaan we de tenten op op de plaatselijke Riverside camping (£10 pp). Morgen zien of we tussen de voorspelde buien door tot York kunnen komen. Ook hier gaat de laundry room al gewoonlijk om vijf uur op slot maar gelukkig weten we dat te voorkomen door dit op tijd aan de receptie door te geven dat we nog wat willen wassen en vooral drogen.

Vrijdag 16/9 Pateley Bridge-York 73 km / 581 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180903

's Ochtends wordt er door een van de campinggasten geklaagd dat er een verdacht pakketje aan het stopcontact van de scheerapparaten hangt. De beheerder stelt hem gerust dat het vast de laders van die fietsers zijn. Ik vang het gesprek net op tijd op en haast me om de apparatuur weg te halen. Het is een uur of tien nadat alle buien zijn weggetrokken. Helaas is de Garmin Monterra volledig de weg kwijt en kan geen satelliet meer vinden, gelukkig werkt de Etrex nog wel. Ongeveer 7 km van Pateley Bridge stoppen we voor een wandeling in het natuurpark Brimham Rocks, waar veel rotsformaties te bewonderen zijn. Omdat we het park niet ver genoeg inlopen, hebben we helaas de meest bizarre Idol rock gemist. Op weg naar York volgen we globaal de Way of the Roses cycle route, het landschap is nogal saai en vlak, maar er is nauwelijks verkeer op de weg. Met de wind in de rug bereiken we al snel York. De stadscamping, het luxe caravanpark Rowntree, is vrij prijzig, £13 pp. De tenten mogen op een apart tentveldje helemaal in een uithoek staan. Vanavond ons laatste avondmaal in de UK in de stad bij Kennedy’s gegeten, een eenvoudige pubmeal. Morgen naar Hull en dan de nachtboot naar Rotterdam.

Zaterdag 17/9 York-Hull, 96 km / 252 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180941

Mijn Garmin kan nog steeds geen satelliet vinden ondanks het resetten naar de fabriekstoestand. Dat wordt dan maar oriënteren op het kaartje van de GPS zonder positiebepaling. Het fietspad langs de River Ouse dat vanaf de camping start voert ons meteen uit het centrum van York. Al gauw fietsen we langs de planeten van het Zonnestelsel, op schaal afgebeeld. Behalve de Voyager, die veel groter is dan de zon. Pluto was blijkbaar zo klein en ver weg dat we die hebben gemist. Via rustige wegen en paden langs de River Ouse bereiken we vrij snel de voorsteden van Hull. Het fietspad langs de Humber is helaas afgesloten dus moeten we via de Ferriby Road en Hessle Road dwars door de voorsteden. De verkeersdrukte valt erg mee. Old Town Hull is helaas een grote bouwput, gauw dus maar verder richting havens. Via een breed, vrijliggend en goed bewegwijzerd fietspad bereiken we al voor vier uur de terminal van P&O. Hier kopen we een enkeltje Rotterdam voor de nachtboot. Omdat we niet van tevoren hebben geboekt betalen we aan de terminal helaas de hoofdprijs, maar 't is wel een stuk flexibeler. Bij het boarden begint het een beetje te motregen. De binnenhut is veel kleiner dan de Stenaline hut op de heenreis, weliswaar voorzien van douche/wc, maar handdoeken, tv en wifi ontbreken. De all-you-can-eat maaltijd in het buffet restaurant is voor de uitgehongerde fietser echter wel besteed.

Zondag 18/9 Europoort-Rotterdam 35 km / 110 hm

https://ridewithgps.com/trips/11180955

We worden al vroeg gewekt maar het duurt tot een uur of negen voordat we van boord kunnen. Als we ons ontbijt in de hut hebben genuttigd, gaan we het dek op. De ferry is nog niet tot de kust genaderd en de zon komt op met de skyline van Rotterdam al van ver zichtbaar (in eerste instantie meende ik de skyline van Den Haag te herkennen). We fietsen van boord richting Rozenburg en het veerpontje naar Maassluis. De sprinter Rotterdam-Hoek van Holland rijdt niet dus moeten we naar Rotterdam om daar op de trein te stappen. Het is warm en zonnig weer, voelt een stuk warmer aan dan in de UK. Na zo'n 30km bereiken we Rotterdam en maken nog een extra rondje oa langs L's oude huis en heen en weer over de Erasmusbrug. Voordat we op de trein stappen nog een kopje koffie met gebak bij Bakker Bart op de Lijnbaan.