Hiking & Biking in Madeira, 2007

DAG 14

< vorige | index | volgende >

10/6: Funchal - Santa Cruz - Airport (fiets, 30 km), Levada dos Piornais

Op onze laatste dag op Madeira brengen we de fietsen alvast naar de luchthaven. De volgende ochtend moeten we immers vroeg inchecken (8 uur) en dan nog naar het vliegveld te fietsen is niet te doen. Via een leuke route proberen we Funchal uit te raken. Het is zondagochtend en gelukkig zeer rustig op de weg. Via de gruwelijk steile Caminho do Palheiro klimmen we Funchal uit richting de ER 102 naar Camacha. Bijna aan het eind van de steile klim (tegen de 20%) moet ik helaas te voet omdat een bus te laten passeren die zich door het smalle straatje omhoog wurmt. Even verderop gaat het in stapjes verder omhoog echter gelukkig niet meer zo steil. Bovenop het plateau gekomen raak ik Luddo kwijt als ik in het centrum van Camacha wat een rondje rond de kerk blijk te fietsen ipv de afslag naar Santo da Serra. In de veronderstelling dat hij me inmiddels heeft ingehaald fiets ik een stukje door tot een volgende kerk maar ook daar is hij niet.

Fotoalbum dag 14

Ondertussen wacht hij bij de vorige kerk terwijl ik verder fiets, hem trachtend in te halen ;-) M'n mobiel is in het hotel blijven liggen dus we kunnen elkaar ook niet bereiken....Onderweg vraag ik aan voorbijgangers of er nog een fietser is langsgekomen maar niemand heeft wat gezien. In Joćo Frino daal ik de weg af naar Santa Cruz. Het is de korste route (5 km) maar ook de steilste, gemiddeld 15%. Op sommige stukken steiler dan 20% is het te gevaarlijk om fietsend af te dalen. De remmen schieten door en het is bijzonder lastig om af- en op te stappen. Even lijkt de weg op een rotspunt te eindigen en klimt het weer een stukje, om vervolgens weer zeer steil af te dalen naar Santa Cruz. Het vliegveld ligt om de hoek van het dorp, uitsluitend bereikbaar via een 4 baans autosnelweg. Gelukkig met een breed voetpad waarover veilig gefietst kan worden. Op de luchthaven geen spoor van Luddo, die nog ergens bovenop het plateau langs de ravijnen aan het sporen is op zoek zijn vermiste broer. Intussen stal ik de fiets bij het bagagedepot (2 euro voor een dag) en zoek de bushalte op. De bustijden zijn echter zeer onduidelijk en op zondag blijkt er überhaupt weinig bussen langs de luchthaven te rijden. Ik loop naar Santa Cruz, waar denk ik meer kans is om een bus te pakken en bovendien is het wachten daar minder onaantrekkelijk dan op het lege vliegveld waar niets valt te beleven. Aangekomen in Santa Cruz staan er al veel mensen te wachten op de bus naar Funchal, die over 5 minuten langs blijkt te komen. In no-time zit ik weer in het hotel en kan de ongeruste familie inseinen dat ik weer veilig terecht ben :-)

Als de familie weer compleet is maken we nog een korte wandeling langs de levada dos Piornais, die boven de hotelwijk is gelegen. Het pad is helaas overstroomd dus het wordt maar een klein blokje om.