Bicycle tour Carpathian & Balkan mountains

Slowakije

<- index

next page ->

 

English >

Route: Kroscienko(PL)-Tatranska Lomnica-Kezmarok-Levoca-Spisska-Hnilec-Betliar-Roznava-> Hongarije

Cerveny klastor

Dunajec

Woensdag 11 juni, Kroscienko-Cerveny Klastor-Tatranska Lomnica, 78 km

Via een fietspad langs de Dunajec rivier kom ik langs de Pools-Slowaakse grenspost dat aan het pad is gelegen. Een wantrouwige douane beambte vraagt waarom er geen stempel van Polen in mijn paspoort te vinden is. Ik verklaar via Duitsland Polen te zijn binnengekomen en mag verder.

Tatra gebergte

Na de canyon fiets ik door lege Slowaakse dorpjes richting Tatra gebergte. Af en toe passeer ik een zigeunernederzetting en waan ik me in een 3e wereldland i.p.v een toekomstig EU land. Uiteindelijk verschijnen de spitse bergpieken van het Tatra massief in zicht, helaas is het zicht op de bergen erg heiig door naderend onweer. In de buurt van het wintersportoord Tatranska Lomnica vind ik een prima camping, waar ik net voor de buien mijn tent op kan zetten.

Donderdag 12 juni, Tatranska Lomnica-Kezmarok-Levoca-Betliar, 119 km

Via Kezmarok probeer ik een binnendoor route naar Levoca te vinden. Helaas stuit ik op een wachtpost, de weg gaat wel verder, maar door verboden militair terrein :-(

Uiteindelijk bereik ik via een omweg toch Levoca, een aardig ommuurt historisch stadje.
Na Spisska volgt een lange, beboste klim langs het Slowaaks paradijs. In een dorpje proberen twee kids op hun fietsjes mij bij te houden, wat ze aardig lang blijken vol te houden. Vlak voor de top keren ze weer om naar hun dorpje. De scouts voor toekomstige Armstrongs en van Moorsels moeten dus de toekomstige Slowaakse wielrenners generatie in de gaten gaan houden. ;-)
Uiteindelijk vind ik in Betliar na een lange warme dag een leuk klein campinkje bij het plaatselijk kasteel. Helaas is daar ook een grote groep schoolkinderen neergestreken. Gelukkig bieden de meegenomen oordopjes uitkomst.