Bicycle tour Carpathian & Balkan mountains

Hongarije

<- index

next page ->

 

English >

Route:

Betliar (Sk)-Roznava-Aggtelek (Hu)-Szilvasvarad-Eger-Mezökövesd-Tiszacsege-Hortobágy-Debrecen-Nyírbator-Métészalka-Satu Mare (Ro)

Hortobagyi

Vrijdag 13 juni: Betliar-Roznava-Aggtelek-Ragaly-Felsonyarad-Szilvasvarad, 102 km

Warm & heet, > 30 c. Hobbelig wegdek na passage van de grens in Hongarije. Nergens een pinautomaat of bank te bekennen. Opvallend veel vlinders en krekels onderweg, weinig autoverkeer. Pas in Szilvasvarad tref ik bij de supermarkt een pinautomaat aan en tevens een camping.

Zaterdag 14 juni: Szilvasvarad-Eger-Mezökövesd-Aroktö-ferry Tisza-Tiszacsege-Hortobágy, 132 km

Te warm en te weinig puf om de bergachtige binnenweg door het Bükk gebergte te nemen. Na het fraaie Eger verlaat ik de heuvels en trek door de stoffige en winderige, ietwat saaie poesta vlakte naar het Hortobagy nationaal park. Relatief 'dure' camping (5 euro) met veel landgenoten.

Debrecen

Zondag 15 juni: Hortobágy-Debrecen-Nyírbator, 102 km

De snelweg naar Debrecen is zo breed en zo druk als een provinciaal landweggetje. Dit verandert pas als ik de bebouwde kom binnenrijd. De weg is nu 4-baans, maar gelukkig met fietspad. Ik doe wat inkopen in een enorme shopping mall, wat een contrast met het Hongaars platteland waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Na troosteloze betonnen hoogbouw is het fraaie, statige centrum van Debrecen een verademing.

Via een bosrijke streek trek ik over de "471" verder noordoostwaarts. In Nyírbator sla ik mijn tent bij het zwembadcomplex "Strand". Ik ben de enige gast op het kampeerterrein dat achter de zwembad is gelegen.

Maandag 16 juni: Nyírbator-Métészalka-Satu Mare (Ro)-Negresti Oas-Huta pass-Sapânta, 173 km

Tot Métészalka is de weg nu vrij druk. Het landschap is vrij saai en de weg lijkt eindeloos lang.

De Roemeense grens is snel gepasseerd. Meteen valt de armoede op. Een bedelend zigeunerjongetje, vervallen huizen & krotten. In Satu Mare beland ik in een chaotisch druk centrum en ga tevergeefs op zoek naar een pinautomaat....

lees het vervolg in Roemenië