Scandinavië 2001: Liggend naar Lofoten

Denemarken

home

vervolg: Noorwegen >

Eng >

Vrijdag 8 juni, 93 km

Diphoorn-Westenesch-Valthe-(via Valtherdijk)- Zandberg -Sellingerbeetse-Jipsinghuizen-vesting Bourtange-Neurhede (D) - Rhede-(fietspad Ems)-Diele-Stapelmoor-Weener-Leer

Dit jaar lijkt het me aardig om weer eens richting Noorwegen te gaan fietsen. Even speel ik met de gedachte om een spotgoedkoop vliegticket via Internet te boeken. Ryanair stunt nl. met vluchten op Oslo bijna voor nop (£1). Helaas alleen vanuit Londen, dus die gedachte laat ik al snel varen. Een aardig alternatief is om in Denemarken een deel van de nieuwe Noordzee-fietsroute te verkennen en bijvoorbeeld in Frederikshavn de veerboot naar Oslo te pakken. Zodoende pak ik ook de nodige kilometers mee om goed getraind de Noorse bergen in te trekken.

Provincie Drenthe

Via Drenthe vat ik het plan op richting Leer of Papenburg te fietsen om vervolgens op een "Schönes Wochenend" met de trein naar de Duits-Deense grens te reizen. Aangezien op zo'n goedkoop ticket van 40 DM meerdere personen mogen meereizen heeft moeders wel interesse om me een eindje weg te brengen. Bepakt en gezakt verlaten we Diphoorn en na Valthe dalen we de beboste Hondsrug af. Over de fraaie Valtherdijk met weidse uitzichten over de uitgestrekte veengebieden fietsen we naar het fraai gerestaureerde vestingstadje Bourtange. Vervolgens steken we de grens over naar het Duitse Rhede, waar we na een Kaffee mit Kuchen stop een fraaie fietsroute langs de rivier de Eems vinden. Na een avondmaaltijd in een pizzeria in Weener is het nog een klein stukje tot Leer, waar we nabij het station een prima hotel vinden. De fietsen krijgen een plaatsje in de overdekte fietsenstalling in de tuin. Ma kan haar fiets plus een deel van haar bagage achterlaten tot zondag, om maandag weer terug te fietsen naar Drenthe.

SyltZaterdag 9 juni

Trein: Leer - Bremen - Hamburg - Elmshorn - Westerland (Sylt)

Via Bremen, Hamburg en Elmshorn bereiken we in de namiddag het Waddeneiland Sylt, waar we via de VVV een kamer boeken in het centrum van Westerland. Deze drukke badplaats blijkt een erg commerciële bedoening, het strand is alleen tegen betaling toegankelijk. Niet ver buiten het centrum vinden we echter een 'onbewaakte' toegang tot het strand.

Zondag 10 juni, 111 km

Westerland-List-veerpont Havneby, Rømø (DK)- (Vestkystruten) -Ribe-Gredstedbro-Esbjerg-Hjerting-Sjælborg

Op het station huren we een fiets, zodat moeders nog een stukje mee kan fietsen tot List, waar ik de ferry naar het Deense waddeiland Rømø pak. Na een fraaie fietsroute door de duinen keert moeders bij List weer terug naar Westerland, om weer op de trein naar Leer te stappen. Zodra de boot op Rømø aankomt maakt het fraaie zonnige weer plaats voor hevige onweersbuien. Tussen de buien fiets ik via een weinig indrukwekkende route over het eiland en via een 10 km lange winderige dam kom ik op fietsroute nr 1, dat deel uitmaakt van de nieuwe bewegwijzerde fietsroute om de Noordzee. Het pad is vrij slecht, veel mul grind en geregeld slipt mijn 20" voorwiel weg. Al gauw laat ook de bewegwijzering me in de steek en beland ik op de provinciale weg naar Ribe. Vanuit dit fraaie stadje kom ik uiteindelijk via route 10 en 11 weer op de Noordzeeroute in Esbjerg. De buien zijn gelukkig weer weggetrokken en in de avondzon zet ik mijn tent op op een camping nabij Sjælborg.

Maandag 11 juni, 129 km

Sjælborg-Oksbøl-Blåbjerg-Nymindegab-Hvide Sande-Husby Klitplantage

Ik vervolg route 1, die gelukkig nu over kleine goed geasfalteerde weggetjes gaat door een glooiend landschap. De bieb in het kleine plaatsje Oksbøl beschikt over een snelle internetverbinding waar ik mijn e-mail kan checken. Via een geaccidenteerde route over de beboste en 64 meter hoge Blåbjerg gaat route 1 door een duinlandschap op een smalle landengte. Het fietspad is over het algemeen prima, alleen de passages door de vele vakantienederzettingen gaan over mulle grindpaden die mijn ligfiets minder goed verteert. Fietsen over de kaarsrechte provinciale weg blijkt geen alternatief. Hier heb je niet alleen last van het drukke verkeer maar ben je ook minder beschut tegen de forse (tegen)wind. Na wat vragen bij een winkeltje vind ik nabij Husby een zgn. Lejrplads, een kampeerveldje aan de rand van een bos.

Fietsroute nr. 1

Dinsdag 12 juni, 130 km

Sønder Nissum-Torsminde-Trans-Ferring-Strande-Harboør-Thyborøn (veerpont)-Agger-Ørum-Skyum-Vilsund Vest-Sundby (Mors)-Flade-Sejerslev

Na passeren van het Nissum Fjord verandert het wat monotone duinlandschap en wordt meer open van karakter. Het glooiende, weidse kustlandschap doet denken aan het zuiden van Engeland. Op de lange, kaarsrechte en winderige dijk naar Agger passeer ik een grote groep scholieren die tegen de harde wind in naar huis fietsen. Alleen de allersterkste fietsers zie ik nog even verwoede pogingen doen mij bij te benen maar al gauw haakt de een na de ander af. Het valt me overigens op dat de ligfiets in deze streken weinig opvalt in vergelijking met bijvoorbeeld Ierland, waar ik niet zonder te worden opgemerkt door de dorpjes kon fietsen. Voorbij Agger verlaat ik de Noordzee-fietsroute en met de wind nu in de rug steek ik bij Vilsund de brug over naar het fraaie eiland Mors. Het smalle weggetje van Sundby naar Flade, dat ik al eens eerder heb gefietst, vind ik een van de fraaiste wegen van Jutland. De imposante klifkust van de Hanklit laat ik deze keer links liggen en na wat pittig klim- en daalwerk bereik ik een boerderijcamping te Sejerslev. Na een douche te hebben genomen ontdek ik dat drie katten mijn tent in bezit hebben genomen. Wegjagen heeft geen zin, ze komen telkens terug. Aangezien ik allergisch ben voor deze beesten doe ik mijn beklag bij de campingbazin, die ze vervolgens naar binnen stuurt. Als ik 's avonds in mijn slaapzak kruip, ontdek ik talloze gaatjes op het binnententdoek, veroorzaakt door de katten die blijkbaar mijn tent als klimmuur hebben gebruikt.

Hanklit, Lejrplads

Woensdag 13 juni, 153 km

Sejerslev-veerpont Feggesund-Øsløs-Gøttrup-Bonderup-Brovst-Åbybro-Nørre Halne-Grindsted-Klokkerholm-Hellum-Thorshøj-Gærum-Frederikshavn

De volgende ochtend doe ik mijn beklag over de schade die katten hebben aangericht. "Nee hoor, dat waren de katten van de buren" en "eigen schuld, moet je maar niet op een boerderijcamping kamperen" krijg ik als antwoord. Vreemd, gisteren waren het nog hun eigen katten.. Als ik de schade laat zien haalt men de schouders op en blijkt men opeens geen Duits meer te kunnen verstaan. Met een blik van 'Rot maar gauw op' krijg ik mijn paspoort terug en hoef ik het kampeergeld niet te betalen.

Via een pontje verlaat ik weer het eiland Mors en fiets ik met forse wind mee oostwaarts door een ietwat saai, glooiend Noord-Jutlandse landschap. De plaatselijke fietsroutes die ik tegenkom, blijken vaak onverhard dermate lastige grindpaden, dat ik ze maar links laat liggen en over kleine geasfalteerde weggetjes mijn eigen route uitstippel. In Frederikshavn koop ik bij de Stena Line terminal een kaartje voor de veerboot naar Oslo, de volgende ochtend zal vertrekken. De prijs is met 100 Dkr (13 euro, oftewel 30 piek) nog lager dan verwacht. Een vergelijkbare ticket met de concurrent (Color Line) zou minstens het drievoudige hebben bedragen.

Even buiten het centrum kampeer ik weer op een "Lejrplads", een open plek in het bos compleet met picknicktafel, kampvuurplaats en een tweetal schuilhutten om te overnachten en direct gelegen aan de fietsroute 5.

(vervolg: Noorwegen)