Met de ligfiets door Groot-BrittaniŽ en Ierland (2000)

Z Engeland/Wales

Home

ZW-Ierland: Cork-Dingle

 

Z-Engeland en Wales:

Dover - Swansea

 

  • Dinsdag 6 juni: Capel-Le Ferne (87 km)

Trein tot Vlissingen en veerpontje Vlissingen-Breskens. Vervolgens per ligfiets over de LF1 via Cadzand en Sluis tot in de historische binnenstad van Brugge. Laatste stukje op weg naar Oostende over een drukke weg door industriegebieden. De ferryterminal bevindt zich pal naast het station in het centrum. Droog en zonnig weer met veel (tegen)wind. Op de Hoovercraft naar Dover spreek ik een Belgische die per fiets door Cuba is getrokken en nu op weg is naar huis. In Dover stromende regen en drukke wegen. Gelukkig vind ik een bewegwijzerde fietsroute, maar met veel hekjes waar een bepakte fiets niet langs kan. Fiets moet over de hekjes worden getild, daarna de bagage. Vervolgens loopt het fietspad dood op een parkeerterrein aan de voet van machtige krijtrotsen en moet ik in stromende regen over de drukke 4 baans dual carriage way verder. In Capel-le-Ferne verlaat ik de drukke weg en vind een aardige mini-camping. De regenbuien zijn weggetrokken en met de op de valreep aangeschafte prepay gsm bel ik met het thuisfront dat alles OK is.

  • Woensdag 7 juni: Hailsham (128 km)

Na Folkestone kleine weggetjes door het vlakke Romney Marsh (route zie Fietsen in Z-Engeland en Wales van Luc Oteman) en daarna glooiende wegen tot Heathfield en fietspad naar Hailsham. Landschap heeft veel weg van Zuid-Limburg. Vanuit m'n tent op een rustige camping te Golden cross kan ik niet alleen telefoneren maar ook een e-mailtje sms-en, de techniek staat voor niets!

Date: Wed, 7 Jun 2000 20:12:36 +0200
Subject: Hailsham
128km zonnig, 22c links rijden no problem. Landschap lijkt op Z-Limburg aan zee.
Groetjes van Minko op reis
  • Donderdag 8 juni: Winchester (159 km)

Afwisselend over razend drukke wegen zonder vluchtstrook en heerlijk rustige lanes. Op de kleine weggetjes is de bewegwijzering vaak niet al te best. Zonnig en warm en wind mee. Grote luxe camping buiten Winchester.

  • Vrijdag 9 juni: Bath (123 km)

Nadat de regenbuien zijn weggetrokken vanuit Winchester over de rustige A272 tot aan Salisbury. Laat de drukte van de stad links en het toeristische Stonehenge rechts liggen en via Woodford bereik ik de rustige lanes door de Wyle valley. Op de af en toe flink steile modderpaden ten noorden van Frome raak ik de weg kwijt en beland in de avondspits op de gevaarlijk drukke 367 naar Bath. Op de aardige camping tref ik een andere Nederlandse vakantiefietser aan.

  • Zaterdag 10 juni Monmouth, Wales (107 km)

Bezoek aan fraaie historische binnenstad. Avon bike path over een oud spoorwegtracť weer vol smalle hekjes en slecht bewegwijzerd waardoor je letterlijk het bos wordt ingestuurd. Ergens mis ik een afslag en beland midden in hartje Bristol waar ik niet wil wezen. Over trottoirs, langs drukke wegen en industriegebieden via Avonmouth naar de machtige brug over de Severn. Brug doet een beetje denken aan de Golden Gate bridge in San Francisco.

Severn Bridge

De Wye vallei ten noorden van Chepstow is fraai en heeft wat weg van de Ardennen. Camping midden in het leuke levendige stadje Monmouth.

  • Zondag 11 juni Brecon (80 km)

Op weg naar het boekenstadje Haye-on-Wye door het dal van de Afon veel fietsers en schapen. Af en toe bijzonder steil en pittige klimwerk door de fraaie Black Mountains. In de pub van het caravanpark zie ik de bedroevend slechte match Nederland-TsjechiŽ.

  • Maandag 12 juni boot Swansea-Cork (103 km)

Door de dichte mist over een steil weggetje met veel wildroosters en schapen naar Ystradfelte. In de motregen daal ik af over drukke wegen naar Swansea, waar 's avonds de ferry naar Cork vertrekt. Op de boot wordt de wedstrijd Portugal-Engeland live uitgezonden. Tot groot genoegen van de vele Ieren aan boord wint Portugal sensationeel met 3-2.

Black Mountains, Wales

  ZW-Ierland: Cork-Dingle >