Met de ligfiets door Groot-Brittanië en Ierland (2000)

NW-Ierland

Home

Hebriden >

 

NW-Ierland:

Donegal, Noord-Ierland

 

  • Zondag 25 juni Glencolumbkille (98 km)

Via Donegal en de vissersplaats Killybegs gaat het op en af over de kustroute R263. Ik was al gewaarschuwd over de zeer steile en lastige weg van Teelin naar de Slieve League Cliffs. Met een bepakte ligfiets zijn de zeer steile passages van zeker 20% bijna niet te doen, maar gelukkig kan ik fietsend boven komen. Af en toe komt het voorwiel los van de grond en heb ik moeite niet om te vallen! Vanaf de parkeerplaats verken ik een deel van het wandelpad naar de 601 m hoge bergrug, die bijna loodrecht in zee eindigt.

Na de fraaie wandeling vervolg ik de R263 tot het idyllisch gelegen kustplaatsje Glencolumbkille. Na een flinke klim bereik ik de plaatselijke hostel, waar ik allervriendelijkst wordt ontvangen met thee en koek. Ik kan er in op een fraai plekje in de tuin kamperen en van de voorzieningen in de hostel gebruik maken. Altijd handig, want met dit mooie warme weer zijn er weer veel midges en bovendien begint om 17u de kwartfinale EK wedstrijd tussen Nederland en Joegoslavië. Nederland veegt de Serven volledig van de mat en wint in een spectaculaire match met 6-1!

 

  • Maandag 26 juni: Dunlewey (86 km)

Schitterende route via Glengesh pass naar Ardara. Daarna veel op en af langs de kustweg via Dunglow en Gweedore. Door de vele pittige hellinkjes is dit nogal vermoeiend fietsen. Al van verre is de kale spitse top van Errigal mountain (752 m) zichtbaar. Aan de voet in een voormalig hotel bevindt zich een hostel waar ik in de tuin mijn tent kan opslaan. Met dit mooie windstille weer zijn er weer erg veel midges, dus ik ben blij dat ik van de hostelkeuken gebruik kan maken. In de hostel logeren slechts twee andere gasten, een Duitse fietser en een backpackende Kiwi. Samen met de hostel manager, een Duitse die hier permanent woont, nemen we 's avonds de taxi naar Bunbeg, waar in de plaatselijke pub een sessie van traditionele Ierse muziek plaatsvindt. De muzikanten komen naarmate de avond vordert steeds beter op dreef en af en toe schuift er spontaan een stamgast aan, die in het Gaelic een lied aanheft.

Bunbeg Pub, Glenveagh National park

 

  • Dinsdag 27 juni: Clonmany (114 km)

Indrukwekkende rit over de pas gerenoveerde R251 langs Glenveagh National park. Na Church hill een lange afdaling tot het schilderachtige Letterkenny, waar ik in de plaatselijke bieb weer eens mijn e-mail kan checken. Na Letterkenny volgt een saai stuk over de snelweg naar Derry (N13). Op het Inishowen schiereiland kan ik de uitdaging van de beruchte Gap of Mamore niet weerstaan. De laatste kilometers naar de 262m hoge pas mogen er zijn, een soort muur van 20%. Door een te slap kabeltje kan ik niet meer op mijn lichtste naafversnelling vertrouwen, waardoor ik het met een lichtste verzet van 24 tanden vóór en 28 achter moet doen. Met 4 km/u kan ik ternauwernood boven komen. Het uitzicht boven is echter prachtig, de afdaling steil maar bochtig zodat er helaas geen hoge snelheden gemaakt kunnen worden. De camping bij Tullagh Point blijkt helaas weer een duur (8 IEP) en troosteloos caravanpark te zijn. Achter de camping bevindt zich echter een prachtig verlaten zandstrand aan de azuurblauwe oceaan. Het verfrissende zeebriesje (dus ook geen midges!) zorgt ervoor dat het hier desondanks toch nog goed toeven is.

  • Woensdag 28 juni: Benone beach, N.Ierland (133 km)

Rit naar het noordelijkste punt van Ierland, Malin head, valt ondanks het fraaie weer ietwat tegen. Na mijn laatste Ierse centen te hebben opgemaakt passeer ik ongemerkt de Noord-Ierse grens. De drukke A2 vanaf Derry is gelukkig voorzien van een brede vluchtstrook. Het dure caravanpark Benone is sfeerloos, de doucheruimtes zijn op slot en het personeel is al naar huis. Gelukkig woont de beheerder tegenover de camping.

 

  • Donderdag 29 juni: Ballycastle (71 km)

Rond Downhill domineren hoge kliffen de Noord-Ierse kust. Vanaf Mussenden temple een mooi uitzicht vanaf deze kliffen. Tot de beroemde basaltformaties van Giant's causeway volg ik de fraaie Antrim coast. Vanaf hier volg ik de bewegwijzerde fietsroute richting Ballycastle. Deze verlaat echter de kustweg en leidt me helemaal niet waar ik eigenlijk heen wil: door een saai glooiend agrarisch landschap i.p.v. de kust volgend. In Ballycastle blijkt ook nog eens mijn achterband lek. Zoals al verwacht is er geen direkte veerverbinding meer met het Schotse Cambeltown, zodat ik de nodige kilometers moet omfietsen naar Larne. In plaats van het peperdure caravanpark (10 Pond Sterling!) kies ik voor de gezellige Castle hostel. Het blijkt een goede keus: rustig, netjes en met een ruime keuken. Bovendien kan ik er de halve finalewedstrijd tussen Nederland en Italië volgen. Samen met de andere gasten (2 Canadezen en 2 Amerikanen) en de Australische host volg ik de bijzonder teleurstellende wedstrijd.

  • Vrijdag 30 juni: Cairnryan, Schotland (80 km)

Vanuit Ballycastle volg ik de fraaie B92 langs de Antrim coast met fraaie uitzichten op het Schotse vasteland. Na Torr head zijn een aantal knap lastige passages steil bergop. De A2 is vanaf Cushendall daarentegen volledig vlak. In afwachting van het vertrek van de ferry naar Cairnryan stuur ik wat e-mailtjes vanuit de bieb te Larne. In Cairnryan kampeer ik op de plaatselijke caravanpark. Wanneer ik vroeg in de avond mijn tent opzoek vanwege de vele midges hoor ik plots iemand mijn naam roepen. Het is Simon die met de laatste boot uit Larne gearriveerd! Vanuit Connemara blijkt hij door het N.Ierse binnenland tot de Antrim coast te zijn gefietst en de laatste 2 dagen hebben we ongeveer hetzelfde traject afgelegd.

Schotse Hebriden >