Met de ligfiets door Groot-BrittaniŽ en Ierland (2000)

Zuidwest-Ierland

Home

Dingle-Sligo >

 

Kaartje van ZW-Ierland

Zuidwest-Ierland: Cork-Dingle

  • Dinsdag 13 juni: Ballylickey (137 km)

Na een kort bezoekje aan de aardige stad Cork verlaat ik de drukke stad. De routebeschrijving 'how to get out of Cork' van Garry Lee die ik op het internet heb gevonden komt hierbij uitstekend van pas. Naarmate ik de westkust nader wordt het landschap ruiger en interessanter. Het Gougane Barra forest park is de kleine omweg meer dan waard. In het kleurrijke plaatsje Bantry sla ik wat proviand in en kampeer op de fraaie camping te Ballylickey, waar het veld voor de tenten pal aan de kust is gelegen.

Healy Pass, Beara peninsula

  • Woensdag 14 juni: Allihies (80 km)

De tent heeft de storm goed doorstaan maar de regen houdt 's ochtends nog geruime tijd aan. Pas na twaalven wordt het droog en zet ik koers naar het fraaie Beara peninsula. Met name de Healy pass door de Caha Mountains is erg fraai. Slechts 330 meter hoog maar je waant je in het hooggebergte. De klim is gelijkmatig en niet steil. Het westen van het schiereiland is echter in een dik wolkendeken gehuld. De weg naar Allihies is erg onregelmatig met veel steile passages. Door de mist valt er niet veel te genieten. Ik kampeer wild op een verlaten veldje dat ooit eens als kampeerterrein diende.

  • Donderdag 15 juni: Waterville (135 km)

Het is nog steeds erg mistig waardoor ik niet veel van het traject door de Slieve Miskish Mountains kan genieten. Pas in het gezellige plaatsje Kenmare klaart het op en wordt het zonnig en warm. Na een bezoek aan een internet cafť fiets ik over de fraaie Ring of Kerry tot Waterville. Door het milde klimaat groeien er overal subtropische planten langs de weg. Het warme en broeierige weer, de azuurblauwe kust en de weelderige vegetatie doet eerder denken aan Zuid Frankrijk of ItaliŽ dan aan Ierland.

  • Vrijdag 16 juni: Milltown (97 km)

Vanuit Waterville verlaat ik de drukke Ring of Kerry en steek dwars door het ruige binnenland van het Iveragh schiereiland. Het weer is prachtig dus er valt veel van de omgeving te genieten. Over een smal en verkeersarm weggetje klim ik naar de Ballaghisheen pass (304 m) met fraai uitzicht over Ierlands hoogste bergen. Het traject tot de Ballaghbeama gap is zo mogelijk nog indrukwekkender. Het desolate boomloze landschap doet me denken aan de woestijnen in CaliforniŽ. De Gap of Dunloe valt door al dit fraais enigszins tegen. Het is er bijzonder druk met fietsers en koetsen met paarden. De toeristische heksenketel rond Killarney laat ik dus maar links liggen en tref bij Milltown een kampeerplek aan in de tuin van een B&B adres.

Gap of Dunloe

Ballaghisheen pass, Gap of Dunloe

  • Zaterdag 17 juni: Dingle (96 km)

Het volgende schiereiland staat op het program: Dingle peninsula. De slechte staat van de wegen in Ierland in het algemeen en Kerry in het bijzonder vallen door de vele wegreconstructies reuze mee. Al vroeg in de middag bereik ik het toeristische stadje Dingle en ga ik op zoek naar een camping om mijn spullen te droppen. De Tourist information verwijst me naar een camping enkele km's buiten het dorp. Ik vraag of er ook nog hostels zijn waar gekampeerd kan worden. "Zou kunnen, maar dat weten we niet" is het niet erg behulpzame antwoord. En volgens mij willen ze het ook niet weten want een paar honderd meter verder aan de haven ligt de Marina hostel met kampeermogelijkheid in de tuin. Voor 3 pond zet ik mijn tent op en zonder bepakking doe ik nog even de Slea head drive. Een zeer fraai rondje van 30 km langs de ruige westkust met tal van prehistorische "beehive" hutten, forten en kerkruÔnes. 's Avonds op kroegentocht langs de vele pubs voor wat Ek-voetbal en vooral live muziek tot diep in de nacht.

Slea head drive, Dingle Peninsula / Dingle pubs, Live music

 

  Dingle-Sligo >