Vikingtrek IJsland

Reisverslag

Kaart | Foto Album | Home

Donderdag 25 juli

's Middags van Schiphol via Hamburg naar Kevlavik (IJsland) met Icelandair. Aankomst 16.30 plaatselijke tijd. De temperatuur is 12 C en het regent. Op Kevlavik worden we ontvangen door reisleider Maarten, ook fysisch geograaf. Met twee landrovers worden we vervoerd naar Reykjavik, waar we overnachten in een Scoutinghuis. Hier wordt de verdere uitrusting over de groep verdeeld, zoals tenten, branders en kaartmateriaal. Ook is het mogelijk wat spullen achter te laten en later voor de laatste week in Myvatn na te zenden.

Vrijdag 26 juli

's Ochtends vroeg op voor de tweede verplaatsing per minibus naar enkele toeristische trekpleisters als Thingvellir, Geysir en Gullfoss. Thingvellir is een kloofdal, waar in 930 het Althing werd opgericht, het oudste parlement ter wereld. Na een korte wandeling wordt het warme bronnengebied in het Haukadalur bezocht. Ondanks de regen een druk bezocht punt, met als trekpleister de geiser Strokkur, die regelmatig water spuit tot zo'n 20 m hoog. Vervolgens gaat de busreis verder naar de gouden waterval Gullfoss. De rivier de Hvita heeft hier een verval van 32 m. via twee haaks op elkaar staande trappen.

Bij de Gullfoss staan we aan het begin van de Kjalvegur, een oude paardenroute die Zuidwest IJsland met het Noorden verbindt. Deze route, door sneeuwval en smeltwater slechts alleen zomers begaanbaar, gaat over onverharde wegen en paadjes dwars door het binnenland van IJsland en is gemarkeerd door steenhopen (steenmannen).
Na de lunch is het vanaf de Gullfoss ongeveer 4 1/2 uur (20 km) lopen naar de eerste kampeerplek, gelegen bij een hut aan de voet van de Blafell (tafelberg). Tijdens de eerste "wandel" etappe steken we enkele kleine riviertjes over. De waadschoenen worden voor het eerst op de proef gesteld. Bart en Lia uit Sitard hebben voor deze gelegenheid speciale waadzakken aangeschaft, die over de bergschoenen aangetrokken kunnen worden. Alleen in eerste instantie blijkt het te werken...
In de middag klaart het op en wordt het zowaar droog. In de hut wacht ons een flink pakket levensmiddelen voor de komende dagen, wat voor een deel in de reeds volle rugzak moet worden gepropt. Met tentgenoot Dirk blijkt het opzetten Northface Westwind tunneltent snel en probleemloos te verlopen.

Zaterdag 27 juli

We lopen langs de voet van de Blafell, een tafelberg, ontstaan door vulkanische aktiviteit onder de ijskap. Het landschap bestaat uit grondmorene afzettingen, enorme vlaktes van keien, zand en grind, afgewisseld met drassige veengebieden. Springend van veenbult naar veenbult. Lunchplek bij een aardig watervalletje. Koffie of thee met Knäckebröd, met smør en pindakaas.

Het weer: 's ochtends regen, 's middags opklaringen, 's avonds weer regen.

Vanaf een brug over de Hvita hebben we uitzicht op het Hvitarvatn, een meer aan de voet van de gletsjer Langjökull, waarin doorgaans ijsschotsen in drijven. Ditmaal echter niet, zodat we verder het meer links laten liggen.

Vlak voor de overnachtingsplaats een eerste serieuze rivieroversteek: de Jökullfall. Het water van deze snel stromende gletsjerrivier is ijskoud. Vlakbij deze rivier, na ongeveer 20 km, slaan we de tenten op.

Zondag 28 juli

Op weg naar Kerlingarfjöll verlaten we de gebaande paden en trekken dwars door een landschap van steenwoestijnen en veenmoerassen. Afstand ca. 15 km, 13 C en wisselvallig IJslands weer. Kampeerplek in een beschut dalletje, een oase in de steenwoestijn. Langs de beek blijkt even stroomopwaarts een ijsveldje te liggen, bedekt met vulkanisch as van de recente uitbarsting van de Hekla-vulkaan in januari '91.

Maandag 29 juli

We stevenen rechtstreeks af op het gebergte Kerlingarfjöll. We lopen over zeer brede grindvlaktes en lunchen in een U-vormig gletsjerdal, omzoomd door grillig gevormde lavarotsen.
Na wat omwegen door de nevelige bergen van Kerlingarfjöll, bereiken we na 15 - 20 km het kampeerterreintje. Hier treffen we zowaar enige vorm van beschaving aan: Vakantiehuisjes, een berghut, een skischool en een warm bad. In deze typisch IJslandse baden (snorralaug) weken we het vuil en vermoeienis van enkele dagen trektocht van ons af. Douchen vooraf en zwemkleding tijdens het baden wordt hier zeer op prijs gesteld! 's Avonds in de berghut IJslandse disco met live muziek en volksdansen.

Dinsdag 31 juli

Wintersport op de Fannborgerjökull. Het weer is zonnig en droog. Met een zeer oude bus naar de gletsjer, waar de hele dag geskied kan worden, ofwel de mogelijkheid bestaat deze sport onder de knie te krijgen. Na een halve dag van vallen en opstaan lijkt het me zinvoller na de lunch mijn skies te laten voor wat ze zijn en ben wat gaan wandelen en (aktie)foto's maken.

Woensdag 31 juli

De volgende dag een bezoek aan het vlakbij de camping gelegen geothermische gebied Hveradalur. Dit "dal der hete bronnen" is een zeer geaccidenteerd gebied, vol met kokende modderpoelen, stoombronnen, veelal midden in de sneeuw gelegen.
De sneeuwgrotten, watervallen en door zure lava (rhioliet) en zwavel gekleurde bergen maken het een fascinerend geheel.
Gecombineerd met het uitgelezen warme en zonnige weer (22 C) is het een ideale plaats om een hele dag op het gemak rond te kijken.

Donderdag 1 augustus

De trektocht wordt voortgezet richting de tafelberg Hrutfell. Al vlak na de camping moeten enkele rivieren doorwaad worden. Vervolgens trekken we door een brede laagvlakte met steenwoestijnen, alvorens we weer op de met steenmannen bewegwijzerde Kjalvegur aankomen. De paardenroute gaat hier langs de tafelberg Hrutfell, door graslanden en over lastige veenbulten. Het relatief warme weer, maar vooral de afstand (25 km) en blaren maken het een zeer zware en vermoeiende dag.

Vrijdag 2 augustus

Een relatief korte etappe (13 km) naar het warme bronnen gebied Hveravellir. De route loopt langs een zeer idyllisch gelegen berghut en via kleine schapepaadjes door een groen landschap. 's Middags begint het te regenen. Na weer een stuk steenwoestijn bereiken we de drukke camping te Hveravellir. Hier wacht weer een warm bad, waar dmv een koude en warme pijp water de temperatuur regelbaar is.

Zaterdag 3 augustus

Vrije dag. Door een valpartij in het hete bad en de inspanningen de voorafgaande dagen een uitgelezen moment op verhaal te komen, wasje te doen etc.
In de directe omgeving van de camping zijn verder veel warme bronnen te bewonderen. Vanaf de camping schitterende vergezichten op de gletsjer Hofsjökull, de schildvulkaan Strytur, talrijke tafelbergen en de steenwoestijnen in het noorden. Het weer is zonnig en droog (20 C).

Zondag 4 augustus

We verlaten de camping te Hveravellir en met voldoende proviand voor vier dagen wordt de trektocht voortgezet.
Na een relatief gemakkelijke weg staan een tweetal brede rivieren, de Blanda en de Svartakvisl, op het programma. Door de hoge waterstand heeft een vorige SNP-groep noodgedwongen een dag moeten omlopen, om via een waterkrachtcentrale deze rivier te kunnen passeren. Gelukkig gaan beide oversteken ditmaal probleemloos.

Door een naderende onweersbui besluiten we tijdelijk aan de oever van de laatste rivier te bivakkeren, het avondmaal te nuttigen en na het eten verder te trekken.
Na ongeveer 16 km slaan we de tenten op bij een klein meanderend beekje in een veenlandschap.

Maandag 5 augustus

Weer een rivieroversteek op het menu, ditmaal een vrij lastige: de Strangakvisl. Een zeer brede, vlechtende rivier (veel ondiepe geulen), zandig en veel grind. Onderweg uitgestrekte heide- en grasvlakten, morenevelden, veel schapen en IJslandse paarden. We bereiken het meer Pufnavatn (de geplande overnachtingsplaats) al rond lunchtijd. Om tijd te winnen, wordt besloten verder te trekken naar de volgende rivieroversteek, daar zoveel mogelijk water in te slaan, zodat verderop bij eventueel droog staande rivieren (steenwoestijn) toch gekampeerd kan worden. Later blijkt het toch nog mee te vallen: alle (vijf) riviertjes blijken voldoende water te voeren. Na 20 km wordt in dichte mist in een kloofdalletje gekampeerd.

Dinsdag 6 augustus

Etappe van 20 km.
De trektocht gaat verder door een weids toendralandschap. Open grasvlaktes, met hier en daar wat wilde ganzen en halfwilde paarden. Na het Adalmannsvatn, waar we lunchen in een berghut met paardestal, wordt het terrein weer wat heuvelachtiger.
Door regen en mist trekken we richting het fjordengebergte van het Maelifellsdalur.

Woensdag 7 augustus

Vanwege het slechte weer vervalt de beklimming van de Maelifellshnjukur. Van enig uitzicht is nauwelijks sprake meer. Vlak voor de bewoonde wereld in zicht komt, maken we in het mistige landschap nog even een groepsfoto, onder het motto "We survived Iceland!".

Aan het eind van de middag eindigt het paardenpad bij een geasfalteerde weg. De bewoonde wereld (Reykir) is in zicht, de trektocht is ten einde. In Reykir genieten we van koffie met gebak in een herberg en kamperen we op een aardig kampeerterrein nabij een warm (zwem)bad.

Donderdag 8 augustus

De laatste 13 km met bepakking lopen we over een geasfalteerde weg van Reykir naar Varmahlid, waar 's middags de bus vetrekt naar Akureyri.
In Varmahlid is zowaar een postkantoor, waar voor het eerst van de vakantie geld gehaald kan worden (en meteen weer uitgegeven, aan ansichtkaarten en dergelijke).

De bustocht naar Akureyri gaat over een half verharde "snelweg" door een schitterend landschap. In Akureyri, de "hoofdstad van het noorden", verblijven we anderhalve dag op een drukke camping.

Vrijdag 9 augustus

Vrije dag in Akureyri. Akureyri is schitterend gelegen aan de fjord Eyjafjördur. Het is zonnig en warm, ideaal weer voor een dagje rondslenteren. Bezoek aan de haven, het winkelcentrum, de plaatselijke VVV, het natuurhistorisch museum, het Nonnahùs, het volksmuseum. Vanaf het plaatselijke kerkhof, bovenop een heuvel gelegen, een prachtig panorama over de stad, het fjord en de omringende bergen.

's Middags vertrekt de bus naar het meer Myvatn, waar we 5 dagen zullen verblijven. De busrit gaat eerst door een fraai berglandschap, later door dichte mist. Door nevelslierten en een prachtige zonsondergang hangt er rond het Myvatn met haar grillige lavavormen en vulkanen een sprookjesachtige sfeer.

Dat Myvatn een zeer toeristische trekpleister is, blijkt uit een overvolle camping te Reykjahlid, waar we na veel moeite een plaatsje kunnen vinden.


Zaterdag 10 augustus

Per luxe spacewagon worden we door de campingbaas vervoerd naar het even ten noorden van Myvatn gelegen Krafla veld, het vulkanisch meest aktieve gebied van IJsland. Het magma (vloeibaar gesteente) bevindt zich hier slechts op 3 km onder het aardoppervlak.

Vanaf de explosiekrater Viti (uit 1724), lopen we over verse lavavelden van het geothermische veld Leirhnukur. Hier vond de laatste uitbarsting plaats in 1984. Verder zijn er diverse solfatoren (zwavelbronnen) en fumarolen (gasbronnen/modderpoelen) te bewonderen.
Langs verse lavastromen lopen we weer zuidwaarts richting het solfatorenveld veld Namaskard. Via de 482 m. hoge Namafjall dalen we af langs zwarte stuifzanden en berkebosjes naar de camping te Reykjahlid.
Onderweg komen we nog langs twee kloven, Grjotagja en Storagja, waar verschillende ruimtes met warm water zijn gevuld. Door toegenomen geothermische aktiviteit in de jaren '70 is het water van Grjotagja echter te heet geworden om te baden (60 C).


Zondag 11 augustus

Fietstocht rond het meer.
Per huurfiets over onverharde paden rijden we eerst naar de voet van de Hverfjall, een enorme explosiekrater met diameter van ca. 1 km. Vanaf de 150 m hoge kraterwal een schitterend uitzicht over de omgeving van het Myvatn meer.
Dimmuborgir is een soort doolhof met bizarre lavaformaties. De fietstocht gaat verder naar Höfdi, een soortgelijk lavaveld, maar dan in het meer.
Langs pseudokraters fietsen we naar een plekje aan de rivier de Laxa. Hier zijn echter hinderlijk veel mugjes en vliegen (die echter niet steken) en een boze IJslander, die geen fietsers duldt op diens privé visterrein.
De zuid- en westkant van het meer is in tegenstelling tot de noord- en oostzijde wat saai en monotoon (veen).

Maandag 12 augustus

Busexursie naar Herdubreid en Askja
Busexcursie naar de Askja vulkaan. Door een zeer desolaat woestijnlandschap rijden in we via een tweetal prachtige watervallen en door lastige passages van lavavelden naar de "koningin der (tafel)bergen" Herdubreid. Na een lunchstop bij de oase Herdubreidarlindir gaat de rit naar de Askja, een vulkaankrater met een diameter van 10 km.

In dit zeer ruige onherbergzame landschap hebben de Amerikaanse astronauten nog geoefend voor de eerste maanlanding. Binnen de 45 km² grote krater bevindt zich een enorm kratermeer (Oskjuvatn) en een kleine exlosiekrater Viti (met melkgroen water van 25 C).
Het weer is bijzonder slecht: Hagel, storm en natte sneeuw.


Tijdens een laatste excursiestop bij het prachtig kloofdal Drekagil (Drakenkloof) stappen we als enige uit de warme bus om buiten te picknicken.
Na 12 uur (!) vermoeiende busreis komen we 's avonds om ongeveer 10 uur weer in Reykjahlid aan.

Dinsdag 13 augustus

Vrije dag in Myvatn. Ditmaal lopend over wandelpaadjes door IJslands berkebos naar Dimmuborgir. Dit gebied maakte deel uit van een 2000 jaar gelden ontstaan lavaveld, gedeeltelijk onder water gestold. Hierdoor ontstond een doolhof met de meest grillige vormen. Onder andere "Kirkja" (kerk), een natuurlijke lava-poort.

's Avonds pakken we de rugzakken weer in en vliegen we vanaf Reykjahlid terug naar Reykjavik. Ondanks het zwaar bewolkte weer af en toe prachtige uitzichten op o.a. ijskap van de Langjökull. In Reykjavik bezoeken we 's avonds the Vulcano Show. Een serie indrukwekkende opnamen van een aantal recente vulkaanuitbarstingen, gefilmd en van live-commentaar voorzien door de IJslandse vulkaancineast Knudsen. Bij voorbaat veronschuldigt hij zich voor het moment dat hij tijdens de voorstelling nog moet opdraven indien er opeens een uitbarsting op het eiland zal plaatsvinden....


Woensdag 14 augustus

Vrije dag in Reykjavik.
Bezoek aan de (saaie) vissershaven, 'shoppen' (vooral veel IJslandse truien en boekwinkels), de moderne kerk Hallgrimskirkja met vikingbeeld en natuurlijk het Höfdi-huis, het "spookhuis", waar de topontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov plaatsvond.
's-Avonds wordt de vikingtrek feestelijk afgesloten met een vorstelijk afscheidsdiner in hotel Saga, bestaande uit een koud- en warm buffet met vooral veel visschotels.

Donderdag 15 augustus

Om vier uur op, om op tijd op het vliegveld in Keflavik te zijn.
Om 7.15 vertrekt het vliegtuig naar Schiphol, waar we om tien over twaalf arriveren.